söndag 20 mars 2016

Våffeldagen med kalasgoda glutenfria våfflor.

Våffeldagen infaller alltid den 25 mars varje år, och i år, 2016, så blir det på självaste långfredagen.
Mina döttrar kommer på påskmiddag och kanske förväntar de sig påskbuffé med sill, köttbullar, lax och ägg…men se det blir det inte. Påskbuffén tillhör påskafton tycker jag. Då kunde de inte komma eftersom den ena helgjobbar. Nej, jag går på temat våfflor. Jag bjuder på supergodaste fiskgrytan som ni hittar recept på under juli 2015. Till efterrätt blir det våfflor med glass, grädde och färska bär.
Eftersom vi har medlemmar i familjen som äter glutenfritt så blir det glutenfria våfflor. Jag har testat receptet 2 gånger och våfflorna blir verkligen jättegoda.

Detta behövs för ca 8 laggar våfflor

150 g smält smör
3 dl mjölk
4 dl grov glutenfri mjölmix (jag kör med Semper)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt

Gör så här

Värm ugnen till ca 100 grader
Häll alla torra ingredienser i en bunke och rör om
Blanda ihop vätskorna i en tillbringare
Rör i vätskan lite i taget så smeten blir klumpfri
Låt svälla ca 10 minuter
Rör om
Häll ca en dl smet i våffeljärnet (jag tar smet ur bunken med ett dl-mått och häller i våffeljärnet)
Grädda tills våfflan blir gyllene och frasig
Jag lägger sedan våfflorna på ett galler i ugnen allt eftersom.
OBS rör om i smeten mellan varje lagg som det kallas.

Tänker på Thore Skogmans låt "ut i laggen ligger plättarna nu, vi ska äta dom med sylt kära du, mera smör i laggen spisen är het"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar