lördag 21 maj 2016

Mammas köttbullar a´la mig

Alla har vi väl vårt eget recept på köttbullar. Här är mitt. Jag gillar den traditionella smaken på köttbullar. De här blir galet goda. Hemligheten är att bryna löken långsamt på svag värme, blanda i lite grädde samt steka i riktigt smör!! Ibland blandar jag i ca 1 msk kalvfond. Det ger lite extra "fräs" på köttbullssmaken. Då kanske ma får ta aningens mindre salt!

Det här behövs till ca 35 köttbullar

5 hg köttfärs
3/4 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
0,5 dl grädde
1 litet ägg
1 tsk salt
1/2 tsk malen svartpeppar
1/2 gul lök

Riktigt smör till stekning

Gör så här
  • Blanda ströbrödet med mjölken, rör om  och låt stå i 10 minuter
  • Finhacka löken och bryn den på svag värme i 10 minuter under omkörning
  • Blanda köttfärsen med grädde, ägg, salt och peppar.
  • Blanda i löken och ströbrödsblandningen i köttfärsen
  • Rulla köttbullar. Det går extra lätt om man sköljer händerna då och då och också lägger bullarna på en vattensköljd skärbräda.
  • Bryn köttbullarna  i smör ca 5 min på mellanstark värme. Jag brukar lägga i ca 17-18 köttbullar åt gången dvs steker i 2 omgångar. mellan omgångarna diskar jag stekpannan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar