lördag 11 juni 2016

Liten nyttig kladdkaka

Jag hade en liten rest svarta bönor kvar efter gårdagens middag och ställde in dem i en skål i kylen. Jag kom sedan på att jag kanske skulle försöka göra en liten kladdkaka. Jag har läst många recept där man använt bönor som ingrediens i kladdkaka, så nu var det dags att pröva på själv.

Jag inspirerades av följande recept som jag hittade på bloggen "bakasockerfritt.se" . Det blir en söt och god liten kaka som räcker till 2 personer

Det behövs en form med en diameter på ca 12 cm. Jag hade inte någon sådan men jag hittade i köksskåpet en större ugnssäker skål som hade en botten på ca 12 cm, och det gick utmärkt att använda den som bakform.

Detta behövs

  • 50 g svarta bönor (färdigköpta ur förpackning men jag spolar av såsen i ett durkslag)
  • 70 gram mjuka ätklara dadlar (i påse)
  • 1 ägg
  • 2 msk riven kokos
  • 1 msk kakao
  • 2 msk mjölk (jag valde mandelmjölk)
  • 1 msk kokosmjöl (jag valde mandemjöl)
  • En  bit 70% choklad till garnering. Jag tog en bit som var ca 3 x 5 cm. Kakan blir god även utan denna garnering.
Gör så här
  • skär dadlarna i mindre bitar
  • blanda alla ingredienser i en skål
  • mixa med en stavmixer eller i matberedare till en smet. Den behöver inte bli helt slät
  • Smörj och bröa en 12 cm form. (jag tog lite rapsolja och glutenfritt ströbröd)
  • Häll smeten i formen och jämna till. 
  • grädda i 150 g i 25 min
  • Riv under tiden en liten bit 70 % choklad på ett rivjärn (grövsta hålen), eller skär/krossa chokladen på annat sätt
  • Ta fram den färdiggräddade kakan ur ugnen och strö över chokladströsslet som då smälter så fint på kakan
  • Jag serverade med lite gräddfil som fanns kvar efter middagen, men det passar förstås bra med turkisk yoghurt, vanlig grädde eller glass,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar