lördag 21 oktober 2017

Japansk Curry

Trots godsaker som Sushi, yakaniku och Ramen så är Japans mest älskade rätt tydligen en mild Curry. Receptet på nationalrätten nummer ett, har jag snott från vår lokaltidning.

En viktig ingrediens i denna gryta är curry roux. Det är ett slags block som bryts i bitar och läggs i grytan. De finns med olika styrka, men överlag är de milda. Ett vanligt märke är Golden Curry. Kolla asiatiska mataffärer!

Det här behövs för 6 -8 personer


  • 1/2 kg kycklindelar
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 potatisar
  • 1 liter kycklingbuljong
  • 1 msk honung
  • 2 msk japansk soja
  • 1 nashipäron eller ett vanligt äpple
  • 1 bit färsk ingefära
  • 2 vitlöksklyftor
  • 25 gram japansk curry roux
  • Olja för stekning
  • salt och peppar
Gör så här

  • Skiva löken tunt och skär upp kyckling, morot och potatis i lagoon munsbitar
  • stek lök och kyckling så att de får färg. Tillsätt morot och potatis.
  • Salta efter behag
  • häll på buljong, honung och soja
  • Riv i päron/äpple, vitlök och ingefära
  • koka upp och sänk sedan värmen. Låt puttra i ca 1 timme
  • Skumma av
  • bryt och lägg i 2 - 4 rutor curry
  • koka upp och låt sedan grytan puttra tills grytan tjocknat och blivit blank och fin
  • Servera med sushiris (rundkornigt)
  • Ät gärna med sked

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar