tisdag 3 december 2019

Glutenfritt saftigt saffransbröd

Detta intressanta recept kom upp när jag googlade på glutenfritt saffransbröd. Receptet fanns på SVT Susannes skafferi och är från 2013. Det här ska jag  definitivt testa! Måste göra några inköp först!


Detta saffransbröd görs i en medelstor långpanna eller i en rund form med löstagbar botten

Detta behövs

25 g jäst
75 g smör
1 kuvert saffran 0,5 g
1,5 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
1 msk fiberhusk
1 dl kesella 10%
1 ägg
0,5 tsk salt
1 dl strösocker eller vit sirap
450 g vit glutenfri mjölmix

Till fyllningen

100 g rumsvarmt smör
100 g riven mandelmassa
100 g hackad vit choklad
1 msk hel kardemumma som mortlars
1 dl torkade tranbär eller blötlagda russin
1 påse mandelspån

Gör så här

  • Smält smöret
  • Smula ner jästen i en bunke
  • Stöt saffranet med lite socker i en mortel
  • Blanda mjölk, grädde och saffran i smöret och värm till 37 grader
  • Häll blandningen över jästen och rör tills den lösts upp
  • Blanda i kesella, sirap, ägg, salt,och strösocker alternativt vit sirap
  • Tillsätt mjölet och fiberhusken. Degen ska vara lös! ...så tillsätt ev lite mer grädde/mjölk
  • Jäs 30 min övertäckt med bakduk
  • Gör fyllningen genom att blanda smöret, mandelmassan, chokladen och kardemumman
  • Bottna en medelstor långpanna med bakpapper alternativt kläm fast bakpapper i botten på en springform
  • Häll i degen
  • Platta ut degen och jämna till ytan med fuktig hand och tryck hål med fingrarna nästan till botten 
  • Lägg i fyllning och tranbär/russin i hålen
  • Jäs i 20 minuter
  • Pensla med ägg och strö på mandeln
  • Grädda i ca 25 minuter i nedre delen av ugnen i 180 g. Håll koll mot slutet. Kakan får inte bli för torr



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar