Detta saffransbröd görs i en medelstor långpanna eller i en rund form med löstagbar botten
Detta behövs
25 g jäst
75 g smör
1 kuvert saffran 0,5 g
1,5 dl mjölk
0,5 dl vispgrädde
1 msk fiberhusk
1 dl kesella 10%
1 ägg
0,5 tsk salt
1 dl strösocker eller vit sirap
450 g vit glutenfri mjölmix
Till fyllningen
100 g rumsvarmt smör
100 g riven mandelmassa
100 g hackad vit choklad
1 msk hel kardemumma som mortlars
1 dl torkade tranbär eller blötlagda russin
1 påse mandelspån
Gör så här
- Smält smöret
- Smula ner jästen i en bunke
- Stöt saffranet med lite socker i en mortel
- Blanda mjölk, grädde och saffran i smöret och värm till 37 grader
- Häll blandningen över jästen och rör tills den lösts upp
- Blanda i kesella, sirap, ägg, salt,och strösocker alternativt vit sirap
- Tillsätt mjölet och fiberhusken. Degen ska vara lös! ...så tillsätt ev lite mer grädde/mjölk
- Jäs 30 min övertäckt med bakduk
- Gör fyllningen genom att blanda smöret, mandelmassan, chokladen och kardemumman
- Bottna en medelstor långpanna med bakpapper alternativt kläm fast bakpapper i botten på en springform
- Häll i degen
- Platta ut degen och jämna till ytan med fuktig hand och tryck hål med fingrarna nästan till botten
- Lägg i fyllning och tranbär/russin i hålen
- Jäs i 20 minuter
- Pensla med ägg och strö på mandeln
- Grädda i ca 25 minuter i nedre delen av ugnen i 180 g. Håll koll mot slutet. Kakan får inte bli för torr
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar