Detta fanns i Ica:s senaste nummer av Buffé.
Detta behövs
- 25 g färsk jäst
- 6 dl ljummet vatten
- 4 msk olivolja
- 1 tsk honung
- 2 dl durra-mjöl
- 4 dl rismjöl
- 3 dl potatismjöl
- 2 tsk xantangummi (* se nedan)
- 1 tsk salt
- Ca 3 msk olivolja till pensling
- 1 tsk flingsalt till garnering
- ev 1,5 dl svarta oliver till garnering
- Några Rosmarinkvistar som garnering
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke
- Blanda vattnet, oljan och honungen
- Rör ut jästen i vätskan
- Blanda mjölsorterna, xantangummit och saltet
- Rör ner i degvätskan
- Arbeta degen i matberedare på hög hastighet ca 5 minuter. Degen ska vara lös och kladdig
- Bred ut degen med en slickepott på en bakpapperklädd plåt ca 30x40 cm
- tryck några hål i degen
- pensla med olivoljan och strö över flingsaltet
- Tryck eventuellt ner oliver som dekoration
- lägg på några rosmarinkvistar
- Låt jäsa i 2,5 timmar
- Grädda imitten av ugnen ca 20-25 minuter i 250 g, tills brödet får lite färg
- Låt svalna i 10 minuter innan brödet skärs upp
* Xantangummi är ett vitt pulver utan smak som framställs genom att en speciell sorts bakterie får jäsa på ett odlingsämne. Detta torkas sedan och mals till pulver. Xantangummit ger glutenfritt bröd mera fluff.. Det behövs mycket små mängder för att få effekt
Ofta används psylliumskall (husk) i många glutenfria bakrecept, men det har en egen smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar