tisdag 1 november 2016

Kocken Stefan Ekengrens recept på kalops


Grytornas gryta och kryddornas krydda. Viktigt med bra kött med rikligt med fett…och rejält med sås.

Detta behövs till 10 personer:


  • 2 kg högrev i bit
  • 4 gula lökar
  • 4 morötter (ca 350 g)
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl rött vin
  • 2 msk japansk soja
  • 1 l kalvbuljong eller 1 l vatten+ 4 msk koncentrerad kalvfond
  • 20 kryddpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • majsstärkelse
  • smör, salt
Gör så här
  • skala lök och morötter och skär dem i grova bitar
  • Skär köttet i 3 cm stora tärningar
  • fräs lök och morot i 2 msk smör i en stor kastrull, tills löken mjuknar
  • tillsätt vinäger och tomatpuré och låt koka in
  • tillsätt sedan vin, soja, buljong eller kalvfond och vatten
  • låt sjuda på svag värme medan köttet bryns (se nästa punkt)
  • bryn köttet i omgångar
  • lägg ned det i kastrullen
  • tillsätt pepparkorn och lagerblad
  • låt koka upp och skumma av
  • koka på svag värme under lock tills köttet 'r mört ca 2 timmar
  • lyft upp kött och grönsaker
  • smaka av såsen med salt
  • blanda majsstärkelse med lite kallt vatten och red såsen till önskad tjocklek
  • Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen
Servera gärna med mormorskokta morötter

Detta behövs
  • 800 g morötter skurna i mindre bitar
  • 1 skalad gul lök skuren i mindre bitar
  • vatten att koka i
  • salt
  • 2 msk smör


Gör så här

  • koka sönder i lättsaltat vatten 25-30 minuter
  • häll av vattnet
  • gaffla sönder morötter och lök tillsammans med 2 msk smör
  • smaka av med salt


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar