Grytornas gryta och kryddornas krydda. Viktigt med bra kött med rikligt med fett…och rejält med sås.
Detta behövs till 10 personer:
- 2 kg högrev i bit
- 4 gula lökar
- 4 morötter (ca 350 g)
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 msk tomatpuré
- 2 dl rött vin
- 2 msk japansk soja
- 1 l kalvbuljong eller 1 l vatten+ 4 msk koncentrerad kalvfond
- 20 kryddpepparkorn
- 3 lagerblad
- majsstärkelse
- smör, salt
Gör så här
- skala lök och morötter och skär dem i grova bitar
- Skär köttet i 3 cm stora tärningar
- fräs lök och morot i 2 msk smör i en stor kastrull, tills löken mjuknar
- tillsätt vinäger och tomatpuré och låt koka in
- tillsätt sedan vin, soja, buljong eller kalvfond och vatten
- låt sjuda på svag värme medan köttet bryns (se nästa punkt)
- bryn köttet i omgångar
- lägg ned det i kastrullen
- tillsätt pepparkorn och lagerblad
- låt koka upp och skumma av
- koka på svag värme under lock tills köttet 'r mört ca 2 timmar
- lyft upp kött och grönsaker
- smaka av såsen med salt
- blanda majsstärkelse med lite kallt vatten och red såsen till önskad tjocklek
- Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen
Servera gärna med mormorskokta morötter
Detta behövs
- 800 g morötter skurna i mindre bitar
- 1 skalad gul lök skuren i mindre bitar
- vatten att koka i
- salt
- 2 msk smör
Gör så här
- koka sönder i lättsaltat vatten 25-30 minuter
- häll av vattnet
- gaffla sönder morötter och lök tillsammans med 2 msk smör
- smaka av med salt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar