onsdag 2 november 2016

Höstmeny med vilt

Det här är en härlig höstmeny för 4 personer som jag plockat ur en gammal Hemmets Journal från 2013.

Välkomstdrink: Lingonmartini

Detta behövs till 4 glas:

  • 16 cl gin
  • 16 cl Dry Martini
  • 4 bitar zestat citronskal
  • isbitar

Till garnering

  • 2 msk frysta lingon
  • 4 kvistar timjan
Gör så här:
  • Skaka samman gin, dry martini och några isbitar i en shaker
  • fördela i 4 martiniglas
  • Lägg i isbitar
  • garnera med citron och timjan


Tilltugg till drinken: Inbakade gröna chilioliver

Detta behövs:

  • 250 g kyld smördeg i rulle
  • 1 påse Zeta Snack gröna oliver med chili, 70 g 
  • 1 ägg
  • 1 msk svarta sesamfrön eller blå vallmofrön
Gör så här:
  • Rulla ut smördegen och skär den i 20 rutor som är 6x6 cm
  • Lägg en oliv i varje ruta
  • vänd så att degen fästs under oliven och på sidorna. tryck till med en gaffel
  • Lägg paketen på en plåt med bakplåtspapper
  • pensla ovansidan med uppvispat ägg
  • strö över frön
  • Grädda i 200 g, mitt i ugnen i ca 10 minuter
  • Låt svalna på ett bakgaller

Förrätt: Päronsallad med blåmögelost och honungsdressing

Detta behövs till 4 portioner

  • 3 päron, gärna Anjou
  • 2 huvuden sweet gemsallad eller grönsallad
  • 1 röd spetspaprika
  • 75-100 gram blåmögelost, typ St Agur
  • 1 dl rostade valnötskärnor
Till dressingen

  • 2 msk honung
  • 2 msk vatten
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • salt och svartpeppar
Gör så här:


  • Skiva päronen på längden från två håll så tunt som möjligt, helst med en mansolin, alternativt med en kniv.
  • Vispa ihop till dressingen, honung och vatten i en skål
  • Blanda i oljan och citronsaften
  • Salta och peppra
  • vänd ner päronskivorna i dressingen
  • Lägg salladsblad, päronskivor, urkärnad och skivad paprika, bitar av osten samt krossade valnötter på 4 assietter
  • ringla över dressingen
Huvudrätt: Älgvallenbergare med kantarellsås och ugnsrostad potatis

Detta behövs till biffarna:
  • 500 g älgfärs
  • 1 tsk salt
  • 4 äggulor
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk smör
Detta behövs till kantarellsåsen:
  • 250 g kantareller
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • salt och peppar
  • ev 1 msk calvados eller konjak
Detta behövs till potatisen
  • 600 g potatis t ex Marilyn
  • flingsalt
  • peppar
  • 2 tsk repad timjan
  • 2 msk majsolja
Serveras med 
  • kokt broccoli 
  • kokt blomkål
Gör så här:

Biffarna
  • Blanda färsen med saltet
  • tillsätt äggulor, grädde och peppar
  • arbeta ihop till en smidig färs
  • Forma till 8 biffar med vattensköljda händer och lägg dem på smörpapper
  • smält smöret i en stekpanna och låt det bli gyllenbrunt
  • lägg ner biffarna och platta till dem något, och stek på medelvärme ca 3-4 min på varje sida
Såsen
  • ansa svampen eller tina fryst
  • fräs i en kastrull med smör tills vätskan är klar och genomskinlig
  • tillsätt mjöl, vatten och grädde efter hand som såsen tjocknar, RÖR HELA TIDEN
  • Låt sjuda ca 5 min
  • smaka av med salt och peppar och eventuellt calvados eller konjak
Potatis
  • koka potatisen med skal i lättsaltat vatten tills den är mjuk, ca 15 min
  • häll av vattnet och ånga av
  • lägg ut potatisen med stora mellanrum på en plåt med bakplåtspapper
  • tryck till potatisen med en potatisstöt eller slev
  • strö över salt, peppar och timjan
  • Ringla över oljan
  • rosta mitt i ugnen i 225 g ca 20 min
Dessert
  • Lingonmousse med kanelflarn
Detta behövs

Till moussen
  • 1 gelatinblad
  • 200 g lingon
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
Till flarn
  • 50 g smör
  • 3/4 dl havregryn
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 3/4 dl strösocker
  • 1,5 msk grädde
  • 1,5 msk sirap
  • 1/2 tsk kanel
  • 1 krm bakpulver
Garnering 
  • lingon
  • citronmeliss
Gör så här:

moussen
  • Lägg gelatinet i vatten 5 minuter
  • tina lingonen och mixa dem med sockret i en skål med mixerstav
  • passera massan genom en sil
  • krama ur gelatinbladet och smält det i en glasskål i mikrob i 10 sek eller i en kastrull på spisen med 1/2 dl av lingonpurén
  • blanda gelatinblandningen med resten av purén
  • vispa grädden medelhårt med vaniljsockret
  • vänd ner grädden i lingonblandningen
  • fördela i serveringsglas och låt stå i kylen i 3 timmar
flarnen
  • smält smöret i en kastrull
  • ta den från värmen och tillsätt havregryn, mjöl, socker, grädde, sirap, kanel och bakpulver
  • rör om till en jämn smet
  • klicka ut glest (drygt 1 tsk per flarn) på två plåtar med bakplåtspapper
  • grädda i 200 g mitt i ugnen i 5 minuter
  • låt svalna något
  • lossa dem från pappret och låt dem kallna på galler
Till serveringen garneras glasen med lingon, citronmeliss och nerstuckna delade flarn.Servera resten av flarnen bredvid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar