fredag 14 april 2017

Ansjovisrulle

På 70-talet hade jag som de flesta andra Mästerkockens receptlåda med en massa receptkort i. Det mesta blev "o-lagat", men denna ansjovisrulle gjorde jag många gånger. På den tiden var det många knytiskalas, och det här blev min paradrätt att ta med. Jag fick alltid lämna receptet till en massa gäster, vilket inte är konstigt då ansjovisrullen är såååå god! Den passar perfekt även till julbord, påskbord och varför inte midsommarbordet.

På 70-talet gjorde jag den på vetemjöl, men numera kör vi glutenfritt här hemma. Vill man göra på gammalt vis, så är det 1 dl vetemjöl som gäller och att man inte behöver fiberhusken.

Detta behövs

Till omeletten

  • 50 gram smör
  • 1 dl mandelmjöl eller kokosmjöl
  • 5 dl matlagningsgrädde eller 1 dl vispgrädde och 4 dl mjölk
  • ansjovisspadet från en ansjovisburk på ca 120 - 125 gram
  • 3 ägg
  • 0,5 msk fiberhusk
  • 0,5 tsk bakpulver
Till fyllningen
  • 2 - 3 gula lökar eller annan lök man giller t ex charlottenlök
  • Ansjovisfiléer från en burk på ca 120 - 125 g
  • 1 dl hackad dill
  • 150 gram riven ost
Gör så här
  1. Dela äggen i gulor och vitor, ställ gulorna åt sidan så länge
  2. Vispa vitorna till hårt skum, ställ åt sidan så länge
  3. smält smöret
  4. rör i mjölet i smöret
  5. späd med grädden/gräddmjölken och sjud i ca 5 minuter
  6. Ta kastrullen från värmen
  7. Blanda fiberhusk och bakpulver och rör ner i äggulorna. (om du har tagit vetemjöl behövs inte fiberhusken utan endast bakpulvret
  8. rör ner äggulesmeten i smörsmeten och blanda försiktigt men ordentligt. Vispa inte!
  9. Vänd ner äggvitesmeten försiktigt till en någorlunda jämn pösig smet
  10. Låt stå och svälla i 5-10 minuter
  11. Ta fram en långpanna 30 x 40 cm och lägg i ett bakplåtspapper
  12. Fördela ut smeten till en rektangel över i stort sett hela plåten
  13. grädda omeletten i 225 g 5-20 minuter till vacker gräddad färg
  14. Låt svalna
  15. Hacka löken och stek den i en stekpanna ca 5 minuter i en klick smör
  16. Ta stekpannan från värmen
  17. Hacka ansjovisen och rör ner den i löken
  18. Tillsätt dillen
  19. Lägg en vanlig tunn bakplåt över långpanneplåten med omeletten och vänd upp och ner så att bakplåtspapperssidan kommer upp
  20. Dra försiktigt bort bakplåtspappret
  21. Bred ut lök- och-ansjovissmeten över den svalnade omeletten
  22. Strö över den rivna osten OBS förutom 1 dl som skall sparas till gratineringen!!!
  23. Rulla ihop omeletten hårt OBS rullen ska bli så lång som möjligt så man rullar från den nederkanten. Rullar man från kortsidan så blir rullen kort och tjock= mindre lyckat…Självklart för de flesta rulltårtebagare, men jag gjorde fel första gången, så därför påtalar jag det särskilt
  24. Nu finns möjlighet att frysa rullen om man gjort den i god tid. Dela den i såfall på hälften 
  25. Till serveringen skall ansjovisrullen gratinera. Strö över resterande rivna osten och gratinera i 225 g 20 - 30 minuter. Fryst rulle ska vara tinad vid gratineringen.

1 kommentar: