På 70-talet gjorde jag den på vetemjöl, men numera kör vi glutenfritt här hemma. Vill man göra på gammalt vis, så är det 1 dl vetemjöl som gäller och att man inte behöver fiberhusken.
Detta behövs
Till omeletten
- 50 gram smör
- 1 dl mandelmjöl eller kokosmjöl
- 5 dl matlagningsgrädde eller 1 dl vispgrädde och 4 dl mjölk
- ansjovisspadet från en ansjovisburk på ca 120 - 125 gram
- 3 ägg
- 0,5 msk fiberhusk
- 0,5 tsk bakpulver
Till fyllningen
- 2 - 3 gula lökar eller annan lök man giller t ex charlottenlök
- Ansjovisfiléer från en burk på ca 120 - 125 g
- 1 dl hackad dill
- 150 gram riven ost
Gör så här
- Dela äggen i gulor och vitor, ställ gulorna åt sidan så länge
- Vispa vitorna till hårt skum, ställ åt sidan så länge
- smält smöret
- rör i mjölet i smöret
- späd med grädden/gräddmjölken och sjud i ca 5 minuter
- Ta kastrullen från värmen
- Blanda fiberhusk och bakpulver och rör ner i äggulorna. (om du har tagit vetemjöl behövs inte fiberhusken utan endast bakpulvret
- rör ner äggulesmeten i smörsmeten och blanda försiktigt men ordentligt. Vispa inte!
- Vänd ner äggvitesmeten försiktigt till en någorlunda jämn pösig smet
- Låt stå och svälla i 5-10 minuter
- Ta fram en långpanna 30 x 40 cm och lägg i ett bakplåtspapper
- Fördela ut smeten till en rektangel över i stort sett hela plåten
- grädda omeletten i 225 g 5-20 minuter till vacker gräddad färg
- Låt svalna
- Hacka löken och stek den i en stekpanna ca 5 minuter i en klick smör
- Ta stekpannan från värmen
- Hacka ansjovisen och rör ner den i löken
- Tillsätt dillen
- Lägg en vanlig tunn bakplåt över långpanneplåten med omeletten och vänd upp och ner så att bakplåtspapperssidan kommer upp
- Dra försiktigt bort bakplåtspappret
- Bred ut lök- och-ansjovissmeten över den svalnade omeletten
- Strö över den rivna osten OBS förutom 1 dl som skall sparas till gratineringen!!!
- Rulla ihop omeletten hårt OBS rullen ska bli så lång som möjligt så man rullar från den nederkanten. Rullar man från kortsidan så blir rullen kort och tjock= mindre lyckat…Självklart för de flesta rulltårtebagare, men jag gjorde fel första gången, så därför påtalar jag det särskilt
- Nu finns möjlighet att frysa rullen om man gjort den i god tid. Dela den i såfall på hälften
- Till serveringen skall ansjovisrullen gratinera. Strö över resterande rivna osten och gratinera i 225 g 20 - 30 minuter. Fryst rulle ska vara tinad vid gratineringen.
Bra recept, enkelt och gott.
SvaraRadera