100 gram är ca 483 kcal vilket motsvarar ca 2 dl av blandningen
Jag brukar ta en halv dl som serveringsportion vilket blir ca 120 kcal
Ibland tar jag 2 msk som serveringsportion vilket blir ca 100 kcal
Detta behövs till en sats enligt mitt grundrecept
Till müsliblandningen:
- 8 dl (300 gram) havregryn ca
- 2 dl (70gram) kokos
- 2 dl (100 gram) cashewnötter
- 2 dl (100 gram) blandade nötter
- 0,5 dl (20 gram) hirsflingor
- 0,5 dl (25 gram) solrosfrön
Till vätskan
- 1 dl (80 gram) kokosolja
- 1 dl (80 gram) rapsolja eller annan smakfri matolja
- 1 dl vatten (90 gram)
- 1 tsk kanel
- 1 tsk malen kardemumma
- 0,5 - 0,75 dl (70 gram) agavesirap
- 1 - 1,5 msk (30 gram) vanlig honung
Att tillsätta efter rostningen
- 1 dl (60 gram) pumpafrön
- o,5 dl (27 gram) linfrö
- 1 dl (60 gram) torkad hackad frukt som t ex aprikoser, russin, fikon, tranbär, torkade blåbär m m
- Eventuellt 0,5 dl -1 dl (10-20 gram) rostade kokoschips
Gör så här
- Grovhacka nötterna i en matberedare eller för hand
- Blanda i en stor bytta alla torra ingredienser förutom pumpafrön, linfrön och torkade frukten
- Vispa ihop alla ingredienser till vätskan
- Häll i vätskan i bunken med gryn och nötter och krama in den i hela blandningen
- Ta fram en långpanna och lägg i ett bakplåtspapper och häll i müsliblandningen
- Rosta i 175 g ugn i totalt 20 minuter. Rör om lite då och då, kanske var femte minut ca. OBS var noga mot slutet och ha koll så att det inte bränns vid. Det kan gå snabbt!
- Ta ut plåten och låt müsliblandningen svalna
- Blanda sedan i pumpafrön, linfrön och den torkade frukten….och kanske lite rostade kokoschips
Häll allt i en burk med tättslutande lock!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar