söndag 16 april 2017

Glutenfri potatislimpa

Glutenfri potatislimpa - ett recept jag googlat fram

Detta behövs:

Limpan

  • 1,3 liter hett vatten
  • 1 msk phyllium fröskal
  • 2 stora kokta kalla potatisar
  • 0,5 dl sirap
  • 50 g jäst
  • 750 g mjölmix med fiber
  • 700g vanlig mjölmix
  • 2 tsk salt
  • matolja till utbakning
Pensling
  • 2 dl vatten
  • 1 msk potatismjöl
Gör så här
  • Vispa ner phyllium fröskalet i det heta vattnet och låt svälla
  • riv potatisen och vänd ner i vattnet
  • Tillsätt sirapen
  • Låt svalna till fingervarmt
  • smula jästen och lös upp den och häll ner den i vattensmeten
  • Blanda ner salt i mjölet
  • Knåda ner allt mjöl i vattenblandningen
  • Lägg en plastfilm över bunken och jäs i ca 1 timme
  • Värm ugnen till 250 g och värm också plåtarna
  • Häll upp rikligt med matolja på bakbordet och stjälp upp halva degen
  • Rör så lite som möjligt när du formar till en limpa med inoljade händer
  • Lägg på bakplåtspapper och sätt direkt in i ugnen
  • Samma procedur med nästa del, men ta bakplåtspappret med limpan i och lägg den på samma plåt…så båda limporna ligger separerade i var sitt bakplåtspapper. OBS var snabb i ugnen
  • Grädda i ca 15-20 minuter tills limporna höjt sig något
  • Sänk då ugnstemperaturen till 200 g
  • Grädda i i ytterligare 20 - 25 minuter dvs totalt 40 minuter
  • Strax innan grävningen är klar förbereder man pensling enligt följande
  • 1 msk vatten blandas till redning med 1 msk potatismjöl
  • Vispa sedan i resten av vattnet och vispa kraftigt
  • Pensla på DIREKT när bröden tas ur ugnen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar