torsdag 20 februari 2020

Blomkålspizza

Nu har jag testat att göra den omskrivna och hyllade pizzan med blomkålsbotten.
Mycket god, men visst saknar jag en riktigt krispig botten,. Denna variant blir rätt mjuk

Det här behövs till 2 pizzor

  • 400 g blomkål vilket är 1 blomkålshuvud
  • 2 krm salt
  • 1 dl riven ost med lite smak gärna Gouda eller Edamer
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 ägg
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 krm svartpeppar
  • Olja till pensling
  • Valfria pålägg. Jag valde färdig tomatsås med basilikasmak, en sönderdelad mozzarellaost, riven ost, färska champinjoner och rökt kalkon dvs typ en Cappriciosa. Strödde dock rucola o flagad parmesan samt lite oregano ovanpå
Gör så här:

Ställ ugnen på 225 grader

Ta bort blast och stock och skär resten av blomkålen i bitar. Mixa till smulor  i en matberedare

Blanda i saltet, rör om ordentligt och låt 10 minuter

Ta fram 1 - 2 rena kökshanddukar. Lägg blomkålssmulet i en sträng på en handduk. Sno ihop som en karamell och pressa ut vätskan ordentligt. Kan bli rätt mycket. Ta ev ytterligare en torr handduk och gör om proceduren

Lägg blomkålen i en bunke och blanda i den rivna osten, fiberhusken, ägget, oreganon och svartpepparn 

Lägg ett bakplåtspapper på plåt. Pensla pappret med olja. Lägg blomkålen på plåten. Ta en av de urvridna handdukarna och lägg ovanpå. Pressa blomkålen till två pizzabottnar (eller en stor) genom att med handflatorna trycka ovanpå handduken

Grädda i mitten av ugnen i 15- 20 minuter. Bottningarna ska få lite gyllene yta.




Ta ut plåten och låt pizzabottnen svalna på plåten

Sätt ugnen på 275 g

Lägg på valfri topping 

Grädda högt i ugnen tills pizzan ser färdig ut vilket är ca 10 - 12 minuter



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar