onsdag 24 oktober 2018

Jons svampsoppa med jordärtschips

Ett recept som jag sparat från Ica.s tidning meny

Det här behövs för 4

250 g skogschampinjoner
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
2 dl vitt vin
3 msk kantarellfond
5 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt o vitpeppar
färsk timjan och tryffelolja till servering

Jordärtskockschips
3 jordärtskockor
1 msk olivolja
1/2 dl vatten
2 krm flingsalt

Gör så här

Börja med chipsen


  • Sätt ugnen på 125 g
  • blanda vatten och olja i en skål
  • tvätta skockorna
  • hyvla dem tunt helst på mandolin
  • doppa skivorna i vätskan
  • och sprid ut chipsen på en bakpappersklädd plåt
  • strö över salt
  • ställ in i mitten av ugnen ca 40 min
  • ta ut och låt svalna
och så soppan:
  • ansa och skölj ev svampen samt skiva den
  • skala och finhacka lök och vitlök
  • häll svampen i en kastrull
  • tillsätt 1 dl vatten och låt svampen förvällas på låg värme tills alla vätska kokat bort
  • fräs lök och vitlök i smör i en stor kastrull på medelvärme tills den mjuknar
  • tillsätt svampen och vinet och låt koka några minuter
  • tillsätt fond, vatten och grädde
  • koka 10 min på svag värme
  • krydda med salt o peppar
  • tillsätt mjölken o mixa med stavmixer
servera soppan med chipsen, färsk timjan och några droppar tryffelolja



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar