Det här behövs för 4
250 g skogschampinjoner
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
2 dl vitt vin
3 msk kantarellfond
5 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt o vitpeppar
färsk timjan och tryffelolja till servering
Jordärtskockschips
3 jordärtskockor
1 msk olivolja
1/2 dl vatten
2 krm flingsalt
Gör så här
Börja med chipsen
- Sätt ugnen på 125 g
- blanda vatten och olja i en skål
- tvätta skockorna
- hyvla dem tunt helst på mandolin
- doppa skivorna i vätskan
- och sprid ut chipsen på en bakpappersklädd plåt
- strö över salt
- ställ in i mitten av ugnen ca 40 min
- ta ut och låt svalna
och så soppan:
- ansa och skölj ev svampen samt skiva den
- skala och finhacka lök och vitlök
- häll svampen i en kastrull
- tillsätt 1 dl vatten och låt svampen förvällas på låg värme tills alla vätska kokat bort
- fräs lök och vitlök i smör i en stor kastrull på medelvärme tills den mjuknar
- tillsätt svampen och vinet och låt koka några minuter
- tillsätt fond, vatten och grädde
- koka 10 min på svag värme
- krydda med salt o peppar
- tillsätt mjölken o mixa med stavmixer
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar