onsdag 24 oktober 2018

Stekta kroppkakor med svamp och hasselnötter


Detta behövs för 4

i kg mjölig potatis
1 ägg
2,5 dl vetemjöl
smör
salt
rårörda lingon, brynt smör och hackad persilja till servering

Fyllning:
1 gul lök
4 dl trattkantareller eller gula kantareller
1/2 tsk mortlar kryddpeppar
182 dl grovhackade hasselnötter

Gör så här
  • skala och koka potatisen i lättsaltat vatten
  • pressa i potatispress och låt svalna
  • vispa ihop ägget
  • blanda potatis, ägg, mjöl och 1 tsk salt till en jämn deg
Fyllningen
  • skala och finhacka löken
  • fräs löken i 2 msk smör på låg värme tills den mjuknar
  • ca 10 minuter
  • höj värmen och tillsätt svamp, kryddpeppar, 172 tsk salt och stek ytterligare några minuter
  • rör ner nötterna
Kroppkakorna
  • forma degen till en rulle och dela den i 12 bitar
  • gör en fördjupning i varje bit ovh fördela fyllningen. vik degen så att öppningen täcks
  • forma till en boll
  • koka upp en stor kastrull med saltat vatten
  • lägg i några kroppkakor i taget och låt sjuda i 5 min eller tills de flyter upp till ytan
  • sjud ytterligare 5 minuter
  • lyft upp med hålslev och låt svalna
  • halvera kroppkakorna och stek i smör
  • servera med lingon och brynt smör samt persilja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar