Detta behövs för 4
i kg mjölig potatis
1 ägg
2,5 dl vetemjöl
smör
salt
rårörda lingon, brynt smör och hackad persilja till servering
Fyllning:
1 gul lök
4 dl trattkantareller eller gula kantareller
1/2 tsk mortlar kryddpeppar
182 dl grovhackade hasselnötter
Gör så här
- skala och koka potatisen i lättsaltat vatten
- pressa i potatispress och låt svalna
- vispa ihop ägget
- blanda potatis, ägg, mjöl och 1 tsk salt till en jämn deg
Fyllningen
- skala och finhacka löken
- fräs löken i 2 msk smör på låg värme tills den mjuknar
- ca 10 minuter
- höj värmen och tillsätt svamp, kryddpeppar, 172 tsk salt och stek ytterligare några minuter
- rör ner nötterna
Kroppkakorna
- forma degen till en rulle och dela den i 12 bitar
- gör en fördjupning i varje bit ovh fördela fyllningen. vik degen så att öppningen täcks
- forma till en boll
- koka upp en stor kastrull med saltat vatten
- lägg i några kroppkakor i taget och låt sjuda i 5 min eller tills de flyter upp till ytan
- sjud ytterligare 5 minuter
- lyft upp med hålslev och låt svalna
- halvera kroppkakorna och stek i smör
- servera med lingon och brynt smör samt persilja
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar