onsdag 24 oktober 2018

Svamp-lasagne

4 pers

300 g lasagneplattor
500 g svamp, Karl-Johan, Portobello eller skogschampinjoner
1 vitlöksklyfta
2 msk vitt vin
2 dl hackad persilja
3 dl finriven parmesan
50 g smör
olivolja
salt och svartpeppar

Bechamelsås

1 liter 3% mjölk
100 g smör
1 3/4 dl vetemjöl

Bechamelsåsen:

  • värm mjölken i en kastrull
  • smält smöret i en annan kastrull oc sikta ner mjölet under omrörning på svag värme tills det blir krämigt 
  • tillsätt mjölken lite i taget under vispning
  • sjud på svag värme några min under omrörning tills den tjocknar
  • smaka av med salt
  • sätt ugnen på 200 g
  • ansa eller skölj svampen väl och skär i skivor
  • skala och skiva vitlöken
  • hetta upp en stor stekpanna med 2 msk olja
  • fräs svampen och vitlöken med 1/2 tsk salt några minuter
  • tillsätt 25 g smör o stek svampen gyllenbrun
  • häll i vinet och låt koka in
  • ta från värmen o blanda i persiljan
  • Smörj en ugnsform ca 20x30 cm med smör
  • lägg i lasagneplattor så att de täcker botten
  • varva bechamelsås, svampfräs, och parmesan med lasagneplattor
  • avsluta med bechamel, parmesan och klicka på 25 g smör
  • ställ i mitten av ugnen 25-30 min tills den är gyllenbrun och plattorna mjuka
  • servera med sallad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar