tisdag 24 februari 2015

Nyttigare chokladbollar

Proteinchokladbollar
Blanda:
125 g keso
1/2 dl havregryn
2,5 tsk kakao
1 krm snabbkaffepulver
2 tsk kokosmjöl
1 msk stevia strö eller sukrin
rulla i kokos

Kesochokladbollar
Blanda:
250 g keso
4 dl havregryn
4 msk kakao
1/2 tsk bourbon vaniljpulver
Agavesirap efter smak
rulla i kokos

Jordnörssmör-chokladbollar
Blanda
4 dl havregryn
1 dl osockrad jordnötssmör (finns på ica maxi)
2 msk kakao (ta lite i taget)
1-2 msk sesamfrön
1 msk rapsolja
1/2 dl vatten (knappt) skeda i
ev 1 msk ljus sirap

mandelmjölchokladbollar
Blanda
100 g smör
1 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
1 dl kokosflingor
2 msk stevia srö (eller honung)
0,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljpulver
2 msk kallt starkt kaffe

Räk-månader

Jag fick idag lära mig att räkorna är som bäst de månader som innehåller bokstaven R, dvs januaRi, febRuaRi, maRs, apRil. septembeR, oktobeR, novembeR och decembeR

Grynskola

Läser i senaste numret av Hemköps tidning"Hemlagat", en bra guide på gryn och flingor. Vi försöker äta hyfsat glutenfritt här hemma. (åtminstone sambon) och därför har det då och då blivit gryn i stället för pasta. Ser nu i guiden att vi inte alls haft koll på detta med gluten och gryn. Jag trodde t ex att Bulgur var glutenfritt, men det visar sig att Bulgur är vete för hela slanten. Snopet.

Glutenfria grynsorter

Quinoa - En ört från Sydamerika. Rik på protein och nyttiga fetter. Finns vit, svart och röd. Konstigt nog är quinoa släkt med både rödbeta och spenat. Passar bra i sallader och som alternativ till ris.

Bovete - är också en ört som faktiskt är släkting till rabarbern. Finns helt, krossat, malet och fling-bovete. Rikt på mineraler och antioxidanter. Används i gröt, som alternativ till ris samt i de ryska plättarna blinier.

Hirsflingor - Ett sädesslag som finns över hela världen. Innehåller mineraler och b-vitamin. Använd i gröt, müsli, bröd eller biffar. Hela korn blir ett bra alternativ till ris

Ej glutenfria grynsorter

Bulgur - är som sagt gjort av kokt, krossat durumvete. Innehåller mer fibrer och protein än coucous. Har sitt ursprung i mellanöstern och är ett av våra äldsta livsmedel, ca 4000 år. Gott som tillbehör till kött, fisk och i sallad. Används till den libanesiska klassiska salladen Tabouleh

Couscous - görs också av durumvete och är ett snabbalternativ till pasta och ris. Används mycket i det nordafrikanska köket. Finns också pärlcouous som är lite större korn.

Matvete - ett klimatsmart val eftersom det finns svensktillverkat. Lättlagat och ger tuggmotstånd. Använd i sallad och som alternativ till ris.

Kamutvete - Antikt Egyptiskt vete. En stor kärna rik på mineraler, vitaminer och protein. Lite nötig smak och passar bra i sallader och i vego-biffar. Odlas i Nordamerika.

Mathavre - 100% fullkort. Näringsrikt, omättat fett, vitaminer, mineraler och kostfibrer. Kolesterolsänkande. Klimatsmart eftersom det odlas i Sverige. Altenativ till ris, t ex i en "risotto".

Dinkelflingor - Spelt - är också ett svenskodlat vete. Fiberrikt, B-vitaminrikt och mineraler. Använd i müsli, bröd och gröt

lördag 31 januari 2015

Grapefruktgott till lax

Just nu i början av året är den röda grapefrukten som allra godast. Söt och saftig! Blanda hinnfria klyftor med tunnt skuren fänkål och tärnad avokado.

Kinesiskt nyår - bjud på buffé

19 februari firas det kinesiska nyåret. 2015 blir Getens år, och skall därför gå i hälsans tecken. Låter bra tycker jag. Nyttig mat och träning är konceptet. Vill du fira kinesiska nyåret så bjud familj och vänner på en härlig buffé. (ur ICA,s tidning Buffé

  1. Gör en soppa baserad på kycklingbuljong, kycklingkött och champinjoner. Smaksätt med risvinäger, soja, sesamolja och ingefära. Tillsätt också jasminris, avokado och hackad dill och lite finskuren salladslök.
  2. Gör denna goda gurksallad stå till sig innan servering. Skär gurka i bitar och salta lite på dem. Låt stå en timme och skölj sedan av i vatten som kramas ur.. Koka sockerärtor hastigt och skär dem i tunna strimlor. rör ihop en dressing av risvinäger, smabal oelek, sesamolja, socker och soja och blanda ner i gurkblandningen.
  3. Woka grönsaker och tofu med vitlök och riven ingefära, sesamolja och grönsaksfond och gärna lite sherry. Smaksätt med lite socker och salt.
  4. Gör en wok på vitkål, rödlök och salladslök. Tillsätt stekt bacon, riven ingefära, sherry och svart bönsås samt nudlar.
  5. Blanda hoisinsås med vin, soja, sambal oelek, socker, ingefära och vitlök. Stek skivad svamp och strimlad purjo och tillsätt dressingen. Koka ett par minuter.
  6. Skär naturell tofu i cm-tjocka skivor. Skär chili i tunna strimlor.Stek tofun gyllenbrun. Låt ligga kavr i stekpannan. Tillsätt chili och riven vitlök, Stek runt.Tillsätt tinad bladspenat. Stek ett par minuter till. Smaksätt med sesamolja, risvinäger, soja och salt. Stek 4 ägg på en sida i annan panna. Lägg upp tofun m m på ett fat med äggen över. Ringla ketjap manis över och strö över salladslök.
  7. Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp en burk kokosmjölk och rör ner gelatinet. Låt svalna 30 min. Vispa 2 äggulor med 2 msk strösocker. Vispa grädden fast. Rör ner kokosmjölken i äggblandningen. Vänd ner grädden. Fördela i portionsglas. Lägg hackad apelsin och ananas överst..
Bjud rätterna allt eftersom de blir färdiga. Förbered noga allt som ska göras, hackas osv. Gör en lista.
Innan festen...se till att städa huset, klippa håret och köpa nya kläder då det är en viktig start på det kinesiska nyåret så att det blir hälsosamt och lyckligt.I kina är det vanligt att ge mynt till till de inbjudna man firar nyåret mer. Pengar representerar lycka och tur....så lägg små fina "kines"-mönstrade kuvert vid varje tallrik.Kanske hittar du några fina kinesiska lyktor att pynta med.Det är tradition att klä sig i rött till festen! Glöm inte pinnar till serveringen!
Duka gärna med bambuunderlägg och söta servetter med kinesiska motiv.

Detta känns som den perfekta starten för Getens år - hälsosamt och trivsamt.

Egen "risifrutti"

Ytterligare ett tips från Icas tidning Buffé

Har du ris kvar efter middagen.
Gär ett gott "mellis"

Blanda 1 dl ris med 1/2 dl kvarg och 1/2 krm vaniljpulver. Späd ev med lite vatten. Smaka av med honung. Ät med bär eller frukt.

Soja

I senaste numret av  "Buffé", dvs ICA´s inspirationstidning, finns lite bra info om soja. Det var buddhistmunkar i det gamla Kina som uppfann sojan. De lät sojabönor jäsa med salt och vatten, de lagrade på fat, desilade, de smakade och de gillade!

De vanligaste typerna som används i Sverige är

  1. Kinesisk soja - mörk, tjock, koncentrerad sälta
  2. Japansk soja - lättare och mindre salt
  3. Kinesisk svampsoja får extra mustighet från svampen
  4. Tamari - japansk soja med lite tjockare konsistens
  5. Ketjap Manis . Indonesisk soja - söt, och trögflytande
I soja används spannmål, men bara som processmedel vid tillverkningen. I sojan finns inget gluten kvar.