torsdag 28 december 2023

Gott glutenfritt bröd

 

Oprövat recept och tyvärr vet jag inte var jag fått receptet ifrån.


Gott glutenfritt bröd  ( 1 st)

20 g jäst

7 dl kallt vatten

1,5 msk honung

2 tsk salt

1,5 msk rapsolja

ev 1 äggvita

100 g rismjöl

100 g boveteflingor

200 g teffmjöl, eller rismjöl

1 dl majsstärkelse alt 3/4 dl potatismjöl

30 g fiberhusk (OBS) tillsätts separat och SNABBT efter mjölen vispats i)


Gör så här:

  • Smula ned jästen i en bunke och tillsätt kallt vatten, honung, salt och rapsolja (+ ev äggvitan), och rör om lite med en visp
  • Tillsätt rismjöl, boveteflingor, teffmjöl och majsstärkelse/potatismjöl
  • Rör ihop ordentligt med en vanlig stålvisp, till en jämn smet utan klumpar.
  • Tillsätt fiberhusken SNABBT med ordentliga tag
  • Låt degen "sätta sig" några minuter
  • Arbeta ihop till en jämn deg med en slickepott (se till att få med det som fastnat i botten på skålen)
  • Täck bunken och låt jäsa ca 1,5 timme
  • OBS...sätt på ugnen (240 - 250 g) i god tid så att den är riktigt varm när det är dags för gräddning
  • När degen jäst klart, läggs den på ett lättmjölk bakbord
  • Arbeta samman degen med ett parvarsamma tag och rundslå den tills du får önskad form på brödet (runt är vanligast, men avlångt är lättare att skära i skivor)
  • lägg över brödet på en plåt och täck med en bakduk och jäs i 30 min
  • pudra över lite mjöl och snitta med en kniv i valfritt mönster
  • ställ in plåten med brödet SNABBT i mitten av ugnen för att inte tappa värme
  • grädda i 70 minuter
  • låt svalna ca 8 timmar t ex över en natt
Tips! Ställ en sliten plåt på botten i ugnen under det att ugnen värms upp. Häll sen kallt vatten på plåten precis brödplåten ställs in. Då bildas ånga som ger en god och vacker yta

 

Lasagne av bönpasta

 Detta recept har jag ännu inte hunnit laga, men det ska snart bli av. Föreställer att det är väldigt gott!

Minns dock tyvärr ej var jag hittade receptet.


Lasagne av bönpasta, 4 port

3 vitlöksklyftor

2 morötter

2 dl röda linser från tetra

600-800 g krossade tomater

0,5 - 1 msk Sambal oelek

1 msk japansk soja (ljus soja)

1 msk flytande honung

1 msk balsamvinäger

1 zucchini

8-10 lasagneplattor av bönpasta

500g 4% keso

2 dl körsbärstomater

2 dl riven lagrad ost

2 dl matlagningsgrädde

olja

s o p

ev rostade frön och/eller färsk timjan


Gör så här

  • sätt ugnen på 175 g
  • hacka vitlök och grovriv morötterna och skär zucchinin i bitar
  • stekvitlök i en gryta med olja och lägg i morötter, linser, tomater, sambal oelek, soja, honung, balsamvinäger, och 2 dl vatten. (späd ev med lite mer vatten)
  • varva zucchini, lasagneplattor, tomatsås och keso i en ugnsform.  OBS salta och peppra mellan lagren.
  • halvera körsbärstomaterna och lägg dem ovanpå lasagnen
  • fördela osten över, och häll på grädden
  • Grädda/gratinera i ugnen ca 30 minuter
  • garnera med frön och timjan


fredag 30 december 2022

Kyckling a la gås

 Kyckling "a la gås". 4 port

När jag var barn i början av 60-talet, blev vi i min norrländska familj, varje år bjudna på Mårten Gås- middag hos ett äldre par med Skånerötter. Farbror Harvid åkte tåg ner till Skåne och inhandlade både gås och spettekaka. Tant Lydia ställde sig i köket och lagade till svartsoppa till förrätt, stekt gås med potatis och galet god sås. Detta matminne fick mig att för ca 30 år sedan experimentera fram denna kycklingrätt som vi i familjen ofta äter på Mårtensafton den 10 november. 

Detta behövs till 4 pers:

4 kycklingfiléer (jag väljer ofta majskyckling till denna rätt)

2 syrliga äpplen typ Pink Lady

5-7 katrinplommon

4-5 dl matlagningsgrädde

50 gram smält smör 

1-2 msk oxfond 

1/2-1 msk kinesisk soja 

salt och mald svartpeppar

smörklick till redning av såsen

2-3 msk brun Maizenaredning

Serveras med Hasselbackspotatis och svartvinbärsgele samt ev kokt brysselkål samt en sallad


Gör så här:

Skiva äpplena och lägg dem i botten av en smord ugnsform

Skär katrinplommon i mindre bitar och strö över äpplena

Smält smöret i en kastrull och blanda i oxfonden, sojan samt salt och svartpeppar. (salta försiktigt då sojan och fonden är salta i sig

Doppa kycklingfiléerna ordentligt i smörblandningen, och lägg dem ovan på äpplena och katrinplommon i ugnsformen

Ringla resten av smörblandningen över kycklingformen

Grädda iugnen ca 25 minuter i 200 grader

Häll spadet från ugnsformen i en skål och lägg aluminiumfolie över kycklingen för att behålla den saftig och varm

Smält en smörklick i en kastrull och blanda i brun redning, och späd sedan med spadet och grädden till en sås. Smaka av med salt och svartpeppar (ev kan man blanda i en liten klick svartvinbärsgele) och häll upp den heta såsen i en såsskål till serveringen

Till serveringen lägger jag upp äpplena o plommonen från ugnsformen på ett varmt serveringsfat och skär sedan kycklingfiléerna i ca 1,5 cm skivor som läggs ovanpå

Servera med t ex hasselbackspotatis eller kokt skalad potatis samt kokt brysselkål och en sallad

Glöm inte att ställa fram den viktiga svartvinbärsgelen


vill man bjuda en soppa innan, passar en het pumpasoppa så här i november, och i stället för en spettekaka duger det med Marängsviss eller en  Pavlovatårta till efterrätt

onsdag 18 november 2020

Mustigt god köttfärssås

 Mustigt god köttfärssås

Den här köttfärssåsen är så galet god, så den duger gott som bjudmiddag tillsammans med färsk pasta och riven parmesan samt en sallad

Det behövs för en stor sats köttfärssås


1 kg nötfärs

2 gula lökar

2 dl vatten

3 tärningar köttbuljong (gärna mörk ox)

2 dl krossade tomater

1-2 msk kinesisk soja 

4 msk senap, gärna sötstark

2 msk tomatpuré

2 krm torkad timjan

4 msk chilisås

2 krossade vitlöksklyftor

4 krm mald svartpeppar

2 krm mald vitpeppar

2 dl matlagningsgrädde


Gör så här

  • Finhacka löken och stek den i ca 8 minuter utan att den tar färg. Lägg den i en gryta 

  • stek köttfärsen i tre omgångar och lägg i grytan

  • häll på vattnet, smula ner buljongtärningarna och låt det koka ca 3-4 minuter

  • tillsätt resten av ingredienserna

  • koka 5 minuter

lördag 28 mars 2020

Bananchokladbollar extra goda

Det här behövs:

2 mogna bananer
2 msk kakao
3 dl havregryn
1 dl riven kokos
1- 1,5 tsk vaniljsocker
1/2 msk kaffepulver
1 msk hasselnötslikör ( t ex Amaretto)

Garnering
1 dl riven kokos

Gör så här:

Mosa bananerna med en gaffel
Blanda i alla övriga ingredienser
Rör ihop till en smet
Rulla bollar som rullas i kokosen
Ställ kallt en stund
Kan frysas


torsdag 20 februari 2020

Blomkålspizza

Nu har jag testat att göra den omskrivna och hyllade pizzan med blomkålsbotten.
Mycket god, men visst saknar jag en riktigt krispig botten,. Denna variant blir rätt mjuk

Det här behövs till 2 pizzor

  • 400 g blomkål vilket är 1 blomkålshuvud
  • 2 krm salt
  • 1 dl riven ost med lite smak gärna Gouda eller Edamer
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 ägg
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 krm svartpeppar
  • Olja till pensling
  • Valfria pålägg. Jag valde färdig tomatsås med basilikasmak, en sönderdelad mozzarellaost, riven ost, färska champinjoner och rökt kalkon dvs typ en Cappriciosa. Strödde dock rucola o flagad parmesan samt lite oregano ovanpå
Gör så här:

Ställ ugnen på 225 grader

Ta bort blast och stock och skär resten av blomkålen i bitar. Mixa till smulor  i en matberedare

Blanda i saltet, rör om ordentligt och låt 10 minuter

Ta fram 1 - 2 rena kökshanddukar. Lägg blomkålssmulet i en sträng på en handduk. Sno ihop som en karamell och pressa ut vätskan ordentligt. Kan bli rätt mycket. Ta ev ytterligare en torr handduk och gör om proceduren

Lägg blomkålen i en bunke och blanda i den rivna osten, fiberhusken, ägget, oreganon och svartpepparn 

Lägg ett bakplåtspapper på plåt. Pensla pappret med olja. Lägg blomkålen på plåten. Ta en av de urvridna handdukarna och lägg ovanpå. Pressa blomkålen till två pizzabottnar (eller en stor) genom att med handflatorna trycka ovanpå handduken

Grädda i mitten av ugnen i 15- 20 minuter. Bottningarna ska få lite gyllene yta.




Ta ut plåten och låt pizzabottnen svalna på plåten

Sätt ugnen på 275 g

Lägg på valfri topping 

Grädda högt i ugnen tills pizzan ser färdig ut vilket är ca 10 - 12 minuter



fredag 14 februari 2020

Chokladsmoothie med banan,bär och havregryn

Till ett glas ( 266 kcal) behövs

1 msk kakao
1/2 banan
1 dl tärnad fryst mango
1 tsk vaniljsocker
1 msk kokos
1 dl bär, färska eller frysta
1dl havregryn
1,5 - 2 dl valfri naturell yoghurt eller mjölk. Kaloriberäkningen avser mandelmjölk eller naturell  lättyoghurt

ev 3 hackade valnötter (+80kcal)