torsdag 28 december 2023

Gott glutenfritt bröd

 

Oprövat recept och tyvärr vet jag inte var jag fått receptet ifrån.


Gott glutenfritt bröd  ( 1 st)

20 g jäst

7 dl kallt vatten

1,5 msk honung

2 tsk salt

1,5 msk rapsolja

ev 1 äggvita

100 g rismjöl

100 g boveteflingor

200 g teffmjöl, eller rismjöl

1 dl majsstärkelse alt 3/4 dl potatismjöl

30 g fiberhusk (OBS) tillsätts separat och SNABBT efter mjölen vispats i)


Gör så här:

  • Smula ned jästen i en bunke och tillsätt kallt vatten, honung, salt och rapsolja (+ ev äggvitan), och rör om lite med en visp
  • Tillsätt rismjöl, boveteflingor, teffmjöl och majsstärkelse/potatismjöl
  • Rör ihop ordentligt med en vanlig stålvisp, till en jämn smet utan klumpar.
  • Tillsätt fiberhusken SNABBT med ordentliga tag
  • Låt degen "sätta sig" några minuter
  • Arbeta ihop till en jämn deg med en slickepott (se till att få med det som fastnat i botten på skålen)
  • Täck bunken och låt jäsa ca 1,5 timme
  • OBS...sätt på ugnen (240 - 250 g) i god tid så att den är riktigt varm när det är dags för gräddning
  • När degen jäst klart, läggs den på ett lättmjölk bakbord
  • Arbeta samman degen med ett parvarsamma tag och rundslå den tills du får önskad form på brödet (runt är vanligast, men avlångt är lättare att skära i skivor)
  • lägg över brödet på en plåt och täck med en bakduk och jäs i 30 min
  • pudra över lite mjöl och snitta med en kniv i valfritt mönster
  • ställ in plåten med brödet SNABBT i mitten av ugnen för att inte tappa värme
  • grädda i 70 minuter
  • låt svalna ca 8 timmar t ex över en natt
Tips! Ställ en sliten plåt på botten i ugnen under det att ugnen värms upp. Häll sen kallt vatten på plåten precis brödplåten ställs in. Då bildas ånga som ger en god och vacker yta

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar