Oprövat recept och tyvärr vet jag inte var jag fått receptet ifrån.
Gott glutenfritt bröd ( 1 st)
20 g jäst
7 dl kallt vatten
1,5 msk honung
2 tsk salt
1,5 msk rapsolja
ev 1 äggvita
100 g rismjöl
100 g boveteflingor
200 g teffmjöl, eller rismjöl
1 dl majsstärkelse alt 3/4 dl potatismjöl
30 g fiberhusk (OBS) tillsätts separat och SNABBT efter mjölen vispats i)
Gör så här:
- Smula ned jästen i en bunke och tillsätt kallt vatten, honung, salt och rapsolja (+ ev äggvitan), och rör om lite med en visp
- Tillsätt rismjöl, boveteflingor, teffmjöl och majsstärkelse/potatismjöl
- Rör ihop ordentligt med en vanlig stålvisp, till en jämn smet utan klumpar.
- Tillsätt fiberhusken SNABBT med ordentliga tag
- Låt degen "sätta sig" några minuter
- Arbeta ihop till en jämn deg med en slickepott (se till att få med det som fastnat i botten på skålen)
- Täck bunken och låt jäsa ca 1,5 timme
- OBS...sätt på ugnen (240 - 250 g) i god tid så att den är riktigt varm när det är dags för gräddning
- När degen jäst klart, läggs den på ett lättmjölk bakbord
- Arbeta samman degen med ett parvarsamma tag och rundslå den tills du får önskad form på brödet (runt är vanligast, men avlångt är lättare att skära i skivor)
- lägg över brödet på en plåt och täck med en bakduk och jäs i 30 min
- pudra över lite mjöl och snitta med en kniv i valfritt mönster
- ställ in plåten med brödet SNABBT i mitten av ugnen för att inte tappa värme
- grädda i 70 minuter
- låt svalna ca 8 timmar t ex över en natt
Tips! Ställ en sliten plåt på botten i ugnen under det att ugnen värms upp. Häll sen kallt vatten på plåten precis brödplåten ställs in. Då bildas ånga som ger en god och vacker yta
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar