torsdag 28 december 2023

Budapestrulle

 Känner mig som en riktig konditor när jag bakar denna Budapestrulle. Den blir alltid kanongod!

6 äggvitor

3 dl strösocker

150 g hasselnötskärnor

0,75 dl potatismjöl


Fyllning

2 burkar a 175 g mandarinklyftor

4 dl vispgrädde


Garnering

mörk choklad

(ev spritsad vispgrädde och mandarinklyftor (jag brukar stunta i detta och bara ringla över mörk choklad)


Gör så här:

  • häll äggvitorna i en torr fettfri bunke och vispa med elvisp till ett fast skum. Det ska gå att vända på skålen utan att något rinner ut.
  • fortsätt vispa skummet, och tillsätt lite av sockret i taget tills allt är nedvispat i äggvitesmeten. Fortsätt sen att vispa med elvispen tills det går att vända på bunken
  • mixa hasselnötterna fint i en matberedare, som ett pulver
  • tillsätt nötmixen och potatismjölet FÖRSIKTIGT till äggvitesmeten
  • bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt. Spara någon cm till kanterna. Bred ut så jämnt som möjligt, för på tjocka ställen kan annars sprickor uppstå
  • avsluta utbredningen med att dra slickepotten från kortsida till kortsida så att det blir långa "ränder" vilket underlättar hoprullningen efter gräddningen
  • grädda mitt i ugnen 175 grader i 20 minuter tills nötmarängen fått lite färg
  • Låt svalna 1-2 min
  • Lägg ett bakplåtspapper på en annan kall plåt och lägg den plåten (med pappret) över marängkakan. Ta tag i båda plåtarna med grytlappar och vänd det hela så att marängkakan stjälps upp på det nya bakplåtspappret, och så att "gamla"papperssidan är uppåt. Ta bort övre plåten och rulla väldigt försiktigt av det gamla ugnsbrända pappret
  • för att underlätta rullningen senare så ska man lyfta lite på kakans båda långsidor (som att man påbörjar rullningen lite)
  • låt nu marängkakan svalna helt under en bakduk
  • vispa grädden ganska hårt och fast, och bred ut den på den kallnade kakan
  • låt mandarinklyftorna rinna av. Jag brukar lägga dem på hushållspapper och torka lätt med hushållspapper ovanpå dem
  • placera ut mandarinklyftorna jämnt över hela kakan förutom allra längst ut i kanterna
  • rulla ihop från långsida till långsida till en lång rulle och lägg försiktigt skarven nedåt
  • smält blockchokladen tex i micron
  • använd en gaffel och skvätt chokladen i smala långa zickzack längs toppen på hela översidan på rullen
  • Ställ kallt i kyl
  • När chokladen stelnat täcker man tårtan med lite ugnspapper
  • Vid serveringen skärs ändarna snyggt och sedan fördelas tårtan på 8-9 fina bitar med vass kniv
  • håller några dagar i kylskåp och går också bra att frysa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar