torsdag 28 december 2023

Steka oxfilé

 Att steka oxfilé i portionsbitar är en konst! Så här gör jag!

Köttet ska vara rumstempererat och avtorkat. Krydda med salt och svartpeppar

Hetta upp stekpannan och klicka i smör

Lägg i köttet när smöret "tystnat"

Lägg max i kött i 2/3 av stekpannan

sänk värmen

stek 2-3 min per sida beroende på hur du vill ha köttet samt med hänsyn till skivornas tjocklek

När köttsaften börjar tränga ut, vänder man på köttbiten och steker sida nr 2. 

OBS!!! Låt kötet vila 5 minuter innan servering


Se nedan hur du tolkar hur köttet ser ut inuti beroende på köttsaftens utseende vid stekningen


Graden av genomstekt

1/ "rare" Då köttsaften tränger upp ordentligt är köttbiten lätt rött/rosa inuti (ca 60 grader) Köttet är riktigt saftigt

2/ "Medium rare" Då köttsaften är klart rosa är köttbiten lite råare inuti (ca 65 grader) Köttet är saftigt

3/ Medium well" Då köttsaften är helt genomskinlig är köttbiten genomstekt 8ca 70 grader) Köttet är torrare






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar