I min lunchlåda finns ofta en sallad av något slag, enligt principen "man tager vad man haver".
Här kommer en skiss på hur jag komponerar dessa vardagssallader. En viktig ingrediens är att jag alltid har tärnat i någon form av frukt. Det ger både bra vitaminer och god sötma vilket gör att godisbegäret efter maten stillas. Det går fort att fixa denna sallad, typ 10 minuter, så jag gör den på morgonen strax innan jag ska gå.
I botten lägger jag någon form av sallad som jag har hemma, typ isbergssallad, babyspenat, ruccola eller om jag t o m köpt en påse färdigsköljd sallad. Den kostar lite mer, men räcker till ca 3 dagar, så det blir rätt billigt ändå jämfört med vad en sallad kostar ute på lunchrestaurang.
Sedan hackar jag i lite andra grönsaker, mestadels tomater, paprika, röd lök, men även t ex morötter, rivna rödbetor etc. Sedan har jag som sagt alltid lite frukt i. Jättegott är det med lite hårda omogna nektariner eller persikor. Annars blir det alltid bra med äpple eller granatäppelkärnor. I bland passar det med melon, banan eller körsbär. Ta vad som finns. Jag tar oftast bara en bit av frukten. Resten lägger jag tillbaka i fruktskålen och äter upp på kvällen när jag kommer hem…eller äter upp den på vägen till jobbet
Sedan är det dags för proteinet. Kyckling, räkor, kräftstjärtar, tonfisk, kokt eller stekt ägg, kanske en liten enkel omelett skuren i små bitar. Det går också bra att bara ta lite ost som fetaost, haloumi eller någon bit tränad vanlig hårdost. keso funkar också bra. har man lite örtkryddor hemma blir det extra gott att strö lite sådant över, t ex timjan, oregano etc eller vanlig dill eller persilja,
Slutligen tar jag ibland lite hackade nötter eller russin och strösslar över.
Jag har alltid turkisk yoghurt hemma så oftast gör jag en liten klick yoghurtsås att ta med. Den kan smaksättas med citrus, örtkryddor, fetaost, kaviar, chilisås, curry, sylt, honung…ja endast fantasin sätter gränser.
Jag lovar att det är härligt att lyfta på lunchlådans lock när det är dags för dagen lunch, och frestas av alla vackra färgglada inslag i min egen "dagens sallad". Det är prisvärt och miljövänligt på så sätt att man tar rätt på det som finns i kylen.
De dagar jag har sallad i lunchlådan har jag alltid med en minikeso och någon frukt till eftermiddags-mellanmål. Jag äter den strax innan jag lämnar jobbet så faller jag inte för Pressbyråns godishyllor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar