fredag 3 januari 2014

Förrätten - Adventssallad

Eftersom det egentligen inte behöver serveras sallad till huvudrätten då potatisragun innehåller en massa grönt, så valde jag att servera en vacker fänkålssallad till förrätt. Den kallas Adventssallad, men kan faktiskt ätas året runt. Receptet finns i "Allt om Mats" bokserie , "Allt om det goda" som jag köpte via Dagens Nyheter för några år sedan. Jag har dock modifierat receptet lite. Osten och brödet är mitt egna påfund.



Det här behövs till 10 personer

1 granatäpple
4 röda äpplen t ec Ingrid Marie
2-3 fänkålsstånd
1 - 2 röda lökar
150 g rucola
4-5 hg grönmögelost t ex Saint Agur eller Gorgonzola
10 kantskurna formbröd, vitt eller mörkt typ "Längtan"
smör till stekning av brödet.

Dressing
1 dl olivolja
saften från 2 lime
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar.

Rör ihop dressingen.

Ansa fänkålen och skär den med vass kniv mycket tunt, helst på mandolin.
Skala och skär rödlöken också mycket tunt. Kärna ur äpplena med en äppelurkärnare så det blir ett runt hål i äpplet.  Rulla granatäpplet mot köksbänken. Halvera det. Håll i granatäpplet med kupiga sidan uppåt över en bunke. Slå med t ex en träslev på skalet så att kärnorna lossnar. Lägg plast över sallad och lök samt lägg äpplena i plast för att undvika att de mörknar. Så här långt går det bra att förbereda. Till serveringen blandas fänkålen ochlöken och dressingen hälls över. Fördela salladen på förrättstallrikarna. Blanda i rucolan snyggt direkt på tallrikarna. Skiva äpplena i runda skivor och lägg 3 skivor på varje tallrik. Lägg en bit ost på varje tallrik. Fördela granatäppelkärnorna vackert över salladen. Stek brödet på båda sidor i rikligt med smör. Sär bröden i trekanter. Lägg 2 trekanter på varje tallrik. Serveras genast.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar