Till huvudrätt bjöds det på Tournedos med portvinssås och potatisragu. Receptet är hämtat från en gammal "Allt om Mat". Jag bjöd på detta även på Millenieskiftet Nyårsaftonen 1999/2000
Enklast är att börja med såsen.
Det här behövs till 10 personer
6 msk smör
2-3 msk finhackad charlottenlök
1/ tsk grovkrossad vitpeppar
3 msk matlagninsmjöl
3 dl rött portvin
4 dl grönsaksbuljong (tärning)
1 1/2 msk kinesisk soja
3 msk koncentrerad kalvfond
eventuellt mer salt
Fräs lök och peppar lätt i ca 3 msk smör utan att det får färg. Pudra över mjölet. Blanda väl och späd med buljong och portvin i omgångar under uppkok och vispning. Tillsätt soja och kalvfond. Låt koka sakta i 10 minuter. Sila såsen och blanka av med resterande smör. Smaka av med salt.
Förbered sedan köttet.
Till 10 personer behövs 10 bitar tournedos a ca 160 g styck.
2 tsk salt
3-4 krm nymald vit-, eller svartpeppar
2-3 msk smör till stekning
7-8 dl riven västerbottenost
1 dl creme fraiche
2 msk finhackad charlottenlök
2 msk finhackad gräslök
ev en ask smörgåskrasse
Tryck till köttbitarna mycket lätt med handen och bryn dem runt om i het panna och i från början välbryggt smör.. Lägger över köttet på ett fat och låt kallna. OBS täck inte köttbitarna för då finns en tendens att köttsaften rinner ut.
Blanda creme fraiche med finhackad charlottenlök, gräslök och eventuellt krasse. Fördela drygt hälften av den grovrivna osten på de svalnade köttbitarna. Tryck fast osten. Gör en liten fördjupning i mitten på varje osthög och lägg i 1 msk av ört-cremefraichen. Täck med resten av osten. Hit går det bra att förbereda. Nu kan man lägga på lite folie för att skydda maten fram till gratineringen.
Så är det dags för potatisragun
Till 10 personer behövs
12 stora potatisar
1-2 röda paprikor
1-2 gula eller gröna paprikor
1 stor röd lök
3-4 msk olivolja
1.5 - 2 tsk timjan
1,5 - 2 tsk salt
1 - 1,5 tsk grovmalen svartpeppar
Tvätta och borsta potatisen väl. Skalet ska vara kvar. Skär i stora kuber. Skär paprikan i bitar samt rödlöken i smala klyftor. Blanda olivolja, timjan, salt och peppar. Lägg potatisen, rödlöken respektive paprikan i plastpåsar var för sig. Fördela oljan i de tre påsarna. Knyt ihop påsarna och fördela runt oljan.
Baka potatisen i mitten av ugnen i 225 - 250 grader i ca 35 minuter. De sista 8 minuterna skall paprikan och löken läggas ovanpå potatisen. Samtidigt sätter du in plåten med oxfilén över potatisarna för uppvärmning och lätt gratinering ca 12 - 15 minuter. Servera köttet upplagt på ett stort fat. Lägg potatisragun i en skål och häll upp såsen i en såskanna.
PS Vi serverade också en liten färdig god bearnaisesås till. Supergott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar