söndag 5 januari 2014

Nyår - efterrätten - Vaniljglass med julkolasås, apelsin och tranbär.

Detta är en ljuvlig fräsch söt och god efterrätt med lite julsmak, som också finns i Allt om Mats bokserie Allt om det goda.

Börja med kolasåsen

Till 10 personer behövs

3 dl vispgrädde
1,5 dl råsocker.1,5 dl ljus sirap
2 msk smör
3 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
3 krm ingefära
 1 krm salt

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Vispa under uppvärmning så att kakaon löses upp. Koka på svagvärme ca 10-15 minuter. Låt såsen svalna.

Tillbehör
10 apelsiner
1dl torkade tranbär, kan eventuellt delas
1,5 liter vaniljglass
Ev chokladbit till garnering


Skala 10 apelsiner. Skär med vass kniv bort det vita på apelsinerna. Se bilden nedan. Skär bort de fula ändarna. Skär apelsinen i ca 1 cm tjocka skivor och sedan i fina små bitar. Blanda apelsin och tranbär i serveringsskålar eller tallrikar. Lägg på vaniljglass och skeda över lite kolasås. dekorera eventuellt med en chokladbit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar