torsdag 25 december 2014

Ta vara på julens rester - Brödpudding på Lussebullar och Gravad lax med asiatisk touch.

Läste idag i lokalblaskan en artikel om några tjejer som studerar på Grillska Gymnasiet. I artikeln tipsas om att inte slänga bort prima julmat, utan ta vara på dessa rester och kanske förvandla dem till något riktigt smaskigt. Mycket bra initiativ. Själv har vi inte handlat någon julmat i år eftersom vi blev bortbjudna på julafton. Vi har själva  gäster på juldagen…men då vankas tre-rättersmeny med räkor och oxfilet.

Jag vill dock passa på att spara tjejernas två fina tips.

Brödpudding på lussebullar

Detta behövs:
5-8 bullar
5 ägg
2,5 dl mjölk
2,5 dl grädde
100 g grovt hackade mandlar eller nötter
0,5-1 dl russin
1 msk socker

Gör så här

  • Vispa ihop grädde, mjölk och ägg till en äggstanning och tillsätt sockret
  • Smörj en ugnsfast form
  • bryt ner lussebullarna i mindre bitar ca 3x3 cm och häll äggstanningen över.
  • Tryck till lite så bullarna kan dra åt sig vätskan.Låt stå i kylen över natten (eller åtminstone några timmar)
  • Baka i ugnen 175 g i 30-40 minuter tills den stelnat och fått färg
Gravad lax med asiatisk touch (som förrätt eller tilltugg)

Detta behövs
300 g gravad lax
1 lime
1/2 röd chili
1/3 kruka koriander

Gör så här:

  • skärlaxen i små kuber
  • hacka chilin (undvik att få med kärnor och hinnor som är väldigt starka i smaken.
  • Riv limeskalet
  • pressa ur limesaften
  • finhacka koriandern (använd även stjälkarna)
  • salt och peppar
  • smaka av
  • lägg laxen i små salladsblad (gemsallad) eller på en liten toast eller crostini.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar