torsdag 28 december 2023

Minirårakor med rom

 minirårakor med rom (4 pers)

1 dl creme fraiche eller Smetana

1 tsk finrivet citronskal

1 tsk färskpressad citronjuice

600 g fast potatis

80 g rom av något slag t ex stenbit

1 finhackad rödlök

1 dl plockad dill

rapsolja

smör

salt och svartpeppar


Gör så här:

  • Rör ihop creme fraiche/Smetana med citronskal, ca1/2 krm salt och 1 krm svartpeppar
  • Riv potatisen grovt och blanda med 1/2 tsk salt. Krama ur all vätska
  • Stek ca 12 små rårakor i olja och smör i en plättlagg eller stekpanna
  • servera med citronkrämen, rom, rödlök, dill och peppar

Dirty fries

 Dirty fries

4 port

600 g frysta pommes frites

4 msk majonäs

2 tsk tabasco, gärna chipotle

50 g fetaost

2 tunt skivade salladslökar

4 msk rostad lök


Gör så här:

  • tillaga pommes friten enligt anvisningen på förpackningen
  • ringla över majonäs och tabasco
  • strö över fetaosten och salladslöken samt rostade löken

Kokostoppar med saffran (julkaka)

 Här kommer en fin glutenfri julkaka

Kokostoppar med saffran och apelsin ca 20 st

50 g smör

0,5 g saffran

1 msk finrivet apelsinskal

2 ägg

1,5 dl strösocker

200g riven kokos


Gör så här:

  • smält smöret och blanda ner saffran och apelsinskal, låt svalna lite
  • rör ihop ägg och socker i en bunke. Blanda i smör och kokos Låt smeten stå ca 10 minuter i kylskåp
  • Sätt ugnen på 175 g
  • Forma smeten till ca 20 toppar och ställ på en bakpappersklädd plåt
  • grädda i mitten av ugnen ca 12 - 15 min

Snygg rotfruktsgratäng med senap och cheddar

 Snygg rotfruktsgratäng med senap och cheddar

åter igen ett urklipp i gömmorna. Har ej provlagat och vet ej varifrån klippet kommer!

6 pers


300 g röd-/gul-betor

300 g morötter

300 g palsternacka

300 g potatis

25 g smält smör

5 dl vispgrädde

1 msk dijonsenap

1,5 dl riven cheddar

salt, svartpeppar


Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 g
  • skala och skiva rotfrukterna tunt på mandolin
  • pensla med lite smör, en oval form ca 30x15 cm
  • Blanda resten av rotfrukterna med dt kvarvarande smälta smöret
  • Ställ rotfrukterna i formen i ett fint mönster
  • koka upp grädden, ta ifrån värmen och blanda i senap, ost, 1 tsk salt och 2 krm peppar
  • häll över rotfrukterna och ställ in i ugnen 50-60 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka

Rostad blomkål med sojasmör och hasselnötter

 Rostad blomkål med sojasmör och hasselnötter

6 pers

Verkar väldigt gott, men jag har inte lagat rätten själv. Receptet har jag vid något tillfälle klippt ut från en tidning.

1 stort blomkålshuvud ca 800g

100 g smör

1 krossad vitlöksklyfta

Hasselnötter

1 msk japansk soja

1 msk vitvinsvinäger

salt


Gör så här

  • sätt ugnen på 175 g
  • lägg smöret med vitlöken i en kastrull och bryn lätt, ta från värmen och rör i sojan
  • Lägg blomkålen i en ugnsform och pensla med hälften av smöret samt krydda med ca 1tsk salt
  • sätt in i mitten av ugnen ca 1 timme, eller tills blomkålen är mjuk, men har lite kärna
  • värm smöret och tillsätt vinäger och hasselnötter och ringla över blomkålen
  • Skär i skivor


I

Skaldjurs-cheesecake

 Skaldjurscheesecake ca 8 port

Detta är en fin och lyxig bjud-tårta. receptet från Hemmets Journal. Den kan göras klar i förväg och förvaras i frysen. Bara att plocka fram nät gästerna kommer! Jag har dock inte testat att göra denna ännu!

100 g smör

250 g kavring

5 gelatinblad

500g oskalade räkor

150 g kallrökt lax

3 dl vispgrädde

2 burkar Kesella a 250 g

4 msk finhackad dill

1 burk röd Stenbitsrom

salt och svartpeppar


Garnering

500g skalade räkor

150 g skivad kallrökt lax

dill

1/2 skivad citron

skivad Carambole


Gör så här:

  • Smält smöret
  • mixa brödet i en matberedare
  • tillsätt det smält smöret och mixa ihop
  • sätt fast ett bakplåtspapper i botten på en smord springform ca 24 cm i diameter
  • tryck ut brödsmulorna i botten på formen och låt stå kallt ca 15 min
  • Fyllning: Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 min
  • skala och grovhacka räkorna samt strimla laxen
  • vispa grädden och tillsätt kesella, räkor lax, dill och rom. Smaka av.
  • Ta upp och krama ur gelatinet. Smält i lite vätska och rör ner med fin stråle i moussen
  • Häll moussen i formen och släta till ytan med en palettkniv. Täck och låt stå kallt 5 timmar
  • garnera med räkor, lax dill, citron och carambole



müsli

 God müsli, (Recept Ulrika Davidsson)

4 dl havregryn

2 dl mandelmjöl

0,5 dl linfrö

0,5 dl sesamfrö

1 dl solrosfrö

1 dl valnötter

1 tsk malen kanel

1 msk malen kardemumma

2 msk flytande honung

3 msk kokosfett

3 msk vatten

1 dl kokosflingor

1 dl torkade hackade aprikos/och eller gula russin

1/2 dl gojibär

(Egen ide´...vaniljpulver?)


Sätt ugnen på 200g

  • lägg ut havregryn, mandelmjöl, linfrö, sesamfrö, solrosfrö och valnötter på en plåt klädd med bakplåtspapper
  • strö på kanel o kardemumma samt ringla över honung
  • smält kokosfettet i en kastrull och häll över grynen
  • häll på vattnet
  • Blanda om ordentligt
  • sätt in i ugnen 20 min OBS Blanda om ofta och vaka hela tiden då det lätt bränns vid
  • Ta ut plåten och blanda i kokos och torkad frukt/bär