Som jag nämnde i tidigare inlägg äter sambon inte längre vetemjöl, och därmed har vårt matliv förändrats.
Jag är tacksam för Hemköps initiativ att tydligt hyllmärka med lila färg för mat som är laktos- resp glutenfri.
Vi handlar mest på ICA, men har Hemköp i närheten både av hemmet och arbetsplatsen...så jag ska ta mig en titt om verkligheten överensstämmer med annonseringen.
Här sparar jag alla mina favoritrecept, såväl gamla som nya. Vissa har jag inte hunnit testa medan andra har lagats många gånger.
söndag 19 oktober 2014
Bovetepannkakor med jordgubbssås och chokladkräm
Sambon har lagt av med vetemjöl, vilket försvårar vårt (hans) ätande en hel del. Sparar därför goda recept där inget vetemjöl ingår. Här är ett såadant jag måste testa framledes. Kommer frå Hemköps tidning "Hemlagat"
Detta behövs för 10 pannkakor
1,5 dl bovetemjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 tsk salt
1 msk strösocker
3 tsk kokossocker eller råsocker
3 dl mandelmjölk eller mandeldryck
6 ägg
2 dl pistagenötter skalade
flytande honung
Chokladkräm
2 dl creme fraiche
1 msk flytande honung
Jordgubbssås
2 liter jordgubbar
2-3 msk strösocker
2 msk citronkuice
Gör så här
Detta behövs för 10 pannkakor
1,5 dl bovetemjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 tsk salt
1 msk strösocker
3 tsk kokossocker eller råsocker
3 dl mandelmjölk eller mandeldryck
6 ägg
2 dl pistagenötter skalade
flytande honung
Chokladkräm
2 dl creme fraiche
1 msk flytande honung
Jordgubbssås
2 liter jordgubbar
2-3 msk strösocker
2 msk citronkuice
Gör så här
- rör ihop mjölsorterna med salt och socker och vispa i mjölken lite i sänder till en jämn smet
- Vispa i äggen
- mixa jordgubbarna och tillsätt socker och citron. Mixa till slät sås
- Blanda creme fraiche med honung. Sikta i kakao och rör med sked i mjuk cirkelform så det blir ett ojämnt kakaomönster Låt stå kallt. Grovhacka pistagenötterna
- Stek pannkakor genom att hälla i 0,75 dl smet åt gången och stek 2 minuter på varje sida
- Serverapannkakorna med en klick chokladkräm, jordgubbssås och hackade pistagenötter
Grillad ananas med honung - efterrätt
Denna goda rätt gjorde vi flera gånger i somras.
Detta behövs för 4
1 ananas (eller ur burk)
1 lime
1 dl flytande honung
basilika färsk
svartpeppar
3 msk olivolja
vaniljglass
Gör så här
Detta behövs för 4
1 ananas (eller ur burk)
1 lime
1 dl flytande honung
basilika färsk
svartpeppar
3 msk olivolja
vaniljglass
Gör så här
- Tvätta och riv skalet av limen och blanda med honungen. Smaksätt med limesaft.
- Skär bort botten och toppen av ananasen. Ställ den på enskärbräda och skala med en vasskniv.
- Dela i 4 kvartar och skär bort stocken
- Dela varje kvart i 2 delar
- grilla 2 minuter på varje sida
- Lägg på tallrikar och ringla över lime-honungen
- Strö över basilika och mal över lite svartpeppar
- servera med vaniljglasskula
- ringla till sist över olivilja.
Preparering inför grillning
Igår plockade jag bort allt på balkonen inför vinterns antåg. Även grillen (elgrill) plockades bort. Kom då på att jag skall skriva ner lite grillkunskap som jag lärt mig i sommar, nämligen just lite som handlar om preparering inför grillningen. Vad skiljer egentligen marinad, rub och glaze? Detta läste och lärde jag ur sommarens nummer av Hemköps tidning "Hemlagat"
Marinad
är en flytande smakhöjare som köttet läggs i ett par timmar innan grillningen, gärna över natten. För att köttet ska ta smak, måste marinaden innehålla vätska som vatten, öl, vin eller vinäger. OBS Olja räknas inte som vätska men ingår ofta. Goda smaksättare är honubg, senap, vitlök och örter. Innan grillningen ska köttet rinna av ordentligt. Annars är risken stor att det droppar för mycket v'tska ner i glöden som då tar eld. Inte gott!
Rub
är en mix av torra kryddor och gärna också lite fuktiga ingredienser så som skal och saft från citrusfrukter, som masseras in ordentligt med händerna i kött fisk och fågel. Snåla inte!
Görs helst ett par timmar innan grillningen
Glaze
penslas på köttet i slutet av grillningen för fin yta och ytterligare smak. Pensla tunt flera gånger och låt det gå lite tid emellan, så karamelliseras glazen och ger en klibbig yta med mycket smak. Glazen får gärna vara smakrik med mycket sötma och sälta, BBQ-sås, ketchup och äppelmos är bra grunder för en god glaze. Ytan blir ofta lite klibbig yta.
Det ena utesluter inte det andra. Enrubbad köttbit kan med fördel också i slutet av grillningen penslas med en passande glaze.
Tips på vad som passar till vilket kött kommer här.
Fläskkött
Välj någon form av sötma från fruktriket, så som körsbär i en glaze, och en marinad baserad på ananas och citron. Grillad citron är också gott att serveras vid sidan av, liksom en chutney smaksatt med rabarber, persika eller äpple.
Nötkött
Salt och peppar kan räcka på en köttbit av god kvalitet. Med lite sämre kött som kräver längre grilltid tehögrev och bringa, rekommenderas lite goda örter, vitlök eller texmex-smaker.
Lamm
Här är klassiska smaker goda örter, citron och vitlök, men även indiska eller nordafrikanska kryddor passar mycket bra.
Kyckling
Här passar i stort sett allt. Franskt, Thailändskt, mexikanskt, indiskt eller skandinaviskt.
Prova också beer-can-chicken, dvs en hel kyckling träs på en halvfull ölburk, gärna med extra kryddor i...tror dock inte detta funkar på elgrillen.
Marinad
är en flytande smakhöjare som köttet läggs i ett par timmar innan grillningen, gärna över natten. För att köttet ska ta smak, måste marinaden innehålla vätska som vatten, öl, vin eller vinäger. OBS Olja räknas inte som vätska men ingår ofta. Goda smaksättare är honubg, senap, vitlök och örter. Innan grillningen ska köttet rinna av ordentligt. Annars är risken stor att det droppar för mycket v'tska ner i glöden som då tar eld. Inte gott!
Rub
är en mix av torra kryddor och gärna också lite fuktiga ingredienser så som skal och saft från citrusfrukter, som masseras in ordentligt med händerna i kött fisk och fågel. Snåla inte!
Görs helst ett par timmar innan grillningen
Glaze
penslas på köttet i slutet av grillningen för fin yta och ytterligare smak. Pensla tunt flera gånger och låt det gå lite tid emellan, så karamelliseras glazen och ger en klibbig yta med mycket smak. Glazen får gärna vara smakrik med mycket sötma och sälta, BBQ-sås, ketchup och äppelmos är bra grunder för en god glaze. Ytan blir ofta lite klibbig yta.
Det ena utesluter inte det andra. Enrubbad köttbit kan med fördel också i slutet av grillningen penslas med en passande glaze.
Tips på vad som passar till vilket kött kommer här.
Fläskkött
Välj någon form av sötma från fruktriket, så som körsbär i en glaze, och en marinad baserad på ananas och citron. Grillad citron är också gott att serveras vid sidan av, liksom en chutney smaksatt med rabarber, persika eller äpple.
Nötkött
Salt och peppar kan räcka på en köttbit av god kvalitet. Med lite sämre kött som kräver längre grilltid tehögrev och bringa, rekommenderas lite goda örter, vitlök eller texmex-smaker.
Lamm
Här är klassiska smaker goda örter, citron och vitlök, men även indiska eller nordafrikanska kryddor passar mycket bra.
Kyckling
Här passar i stort sett allt. Franskt, Thailändskt, mexikanskt, indiskt eller skandinaviskt.
Prova också beer-can-chicken, dvs en hel kyckling träs på en halvfull ölburk, gärna med extra kryddor i...tror dock inte detta funkar på elgrillen.
tisdag 14 oktober 2014
Soppa på rostade grönsaker
Detta behövs till 4-6 portioner
500 g blandade rotfrukter så som morot, palsternacka, gulbeta
2 gula lökar i klyftor
1 kg tomater, halverade
4 skalade vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 l vatten
3 grönsaksbuljongstärningar
2 msk tomatpure
1/2 msk råsocker
salt o peppar
vinäger
garnera med gröna örter och brödkrutonger
Gör så här
500 g blandade rotfrukter så som morot, palsternacka, gulbeta
2 gula lökar i klyftor
1 kg tomater, halverade
4 skalade vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 l vatten
3 grönsaksbuljongstärningar
2 msk tomatpure
1/2 msk råsocker
salt o peppar
vinäger
garnera med gröna örter och brödkrutonger
Gör så här
- lögg rotfrukter, lök och tomater i en ugnsform. Ringla över olivolja, salta och peppra
- Ugnsbaka 30 minuter
- koka upp vatten och buljongtärningar i en kastrull
- Ta ur grönsakerna och mixa med buljonen lite i sänder till lagom konsistens
- koka upp och smaksätt med vinäger, tomatpure, salt och peppar
- toppa med gröna örter och krispiga krutonger
Etiketter:
grönsakssoppa,
rotfrukter,
rotfruktsoppa,
soppa
Kräftskagen
Detta behövs för fyra
1 äpple
300 g skalade kräftstjärtar
1 dl majonäs
1 msk finklippt dill
1 tsk riven pepparrot
1 citron
salt o peppar
gott knäckebröd
50 g löjrom eller sikrom
Gör så här
1 äpple
300 g skalade kräftstjärtar
1 dl majonäs
1 msk finklippt dill
1 tsk riven pepparrot
1 citron
salt o peppar
gott knäckebröd
50 g löjrom eller sikrom
Gör så här
- Skala och tärna äpplet i små tärningar ca 1/2 cm
- Blanda kräftstjärtar, med majonäs, dill och pepparrot
- smaka av med lite citronsaft samt salt o peppar
- Servera på knäckebröd,toppa med rom och garnera med dill
Chokladmums
En fika-klassiker, kalas ibland kärleksmums och jag har också hört snoddaskaka.
Detta behövs
75 g smör
1 ägg
1,5 dl socker
3/4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1,5 msk kakao
1/2 msk bakpulver
1/2 msk vanillinsocker
Chokladkräm
50 g smör
1 dl grädde
2 msk socker
1 tsk vetemjöl
1 tsk kakao
Gör så här
Detta behövs
75 g smör
1 ägg
1,5 dl socker
3/4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1,5 msk kakao
1/2 msk bakpulver
1/2 msk vanillinsocker
Chokladkräm
50 g smör
1 dl grädde
2 msk socker
1 tsk vetemjöl
1 tsk kakao
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull
- vispa ägg och socker pösigt
- rör ner smöret och mjölken
- blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker
- vänd försiktigt ned i smeten
- Bred ut i bakpappersklädd form (långpanna)
- grädda i 225 g i 10 - 15 min
- stjälp upp kakan och dra av pappret
- låt svalna
- gör krämen genom att smälta smöret i en kastrull
- tillsätt grädde, socker, mjöl o kakao
- koka krämen caa 5 minuter tills den tjocknar
- bred över kakan
- strö över kokosflingor
- skär i fyrkantiga bitar
Etiketter:
chokladkaka,
kokos,
kokoskaka,
kärleksmums,
mjuk chokladkaka,
mjuk kaka,
Snoddaskaka
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)