söndag 19 oktober 2014

Preparering inför grillning

Igår plockade jag bort allt på balkonen inför vinterns antåg. Även grillen (elgrill) plockades bort. Kom då på att jag skall skriva ner lite grillkunskap som jag lärt mig i sommar, nämligen just lite som handlar om preparering inför grillningen. Vad skiljer egentligen marinad, rub och glaze? Detta läste och lärde jag ur sommarens nummer av Hemköps tidning "Hemlagat"

Marinad
är en flytande smakhöjare som köttet läggs i ett par timmar innan grillningen, gärna över natten. För att köttet ska ta smak, måste marinaden innehålla vätska som vatten, öl, vin eller vinäger. OBS Olja räknas inte som vätska men ingår ofta. Goda smaksättare är honubg, senap, vitlök och örter. Innan grillningen ska köttet rinna av ordentligt. Annars är risken stor att det droppar för mycket v'tska ner i glöden som då tar eld. Inte gott!

Rub
är en mix av torra kryddor och gärna också lite fuktiga ingredienser så som skal och saft från citrusfrukter, som masseras in ordentligt med händerna i kött fisk och fågel. Snåla inte!
Görs helst ett par timmar innan grillningen

Glaze
penslas på köttet i slutet av grillningen för fin yta och ytterligare smak. Pensla tunt flera gånger och låt det gå lite tid emellan, så karamelliseras glazen och ger en klibbig yta med mycket smak. Glazen får gärna vara smakrik med mycket sötma och sälta, BBQ-sås, ketchup och äppelmos är bra grunder för en god glaze. Ytan blir ofta lite klibbig yta.

Det ena utesluter inte det andra. Enrubbad köttbit kan med fördel också i slutet av grillningen penslas med en passande glaze.

Tips på vad som passar till vilket kött kommer här.

Fläskkött
Välj någon form av sötma från fruktriket, så som körsbär i en glaze, och en marinad baserad på ananas och citron. Grillad citron är också gott att serveras vid sidan av, liksom en chutney smaksatt med rabarber, persika eller äpple.

Nötkött
Salt och peppar kan räcka på en köttbit av god kvalitet. Med lite sämre kött som kräver längre grilltid  tehögrev och bringa,  rekommenderas lite goda örter, vitlök eller texmex-smaker.

Lamm
Här är klassiska smaker goda örter, citron och vitlök, men även indiska eller nordafrikanska kryddor passar mycket bra.

Kyckling
Här passar i stort sett allt. Franskt, Thailändskt, mexikanskt, indiskt eller skandinaviskt.

Prova också beer-can-chicken, dvs en hel kyckling träs på en halvfull ölburk, gärna med extra kryddor i...tror dock inte detta funkar på elgrillen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar