lördag 11 oktober 2014

Söt nötpaj (adventsbuffé)



Det här behövs

Till pajdegen
3 dl vetemjöl
4-5 hårda små pepparkakor
125 g smör
2-3 msk vatten

Fyllning
1,5 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap
knappt 1 krm salt
50 g smör
4 ägg
3,5-4 dl blandade nötkärnor, sötmandel och val-, pecan-nötter

Gör så här
  • Stöt eller mixa pepparkakorna och blanda med mjölet
  • Hacka ihop med smöret till en smulig deg i matberedare och arbeta snabbt in lite vatten till en slät deg. Vila kallt i 30 min
  • Sätt ugnen på 175 g
  • Rosta nötblandningen 7-8 min. Vippa upp på ren handduk och gnugga bort en del skal. Låt kallna
  • Tryck ut pajdegen i form med löstagbar kant 24-25 cm
  • Blanda socker, sirap, salt och smör i en kastrull och låt koka upp medan du rör om.
  • Vispa äggen lätt i en skål och vispa sedan ner den varma sockersmeten
  • Lägg nötterna i pajskalet och häll sedan äggsmeten över.
  • Grädda på nedersta falsen i 35-40 minuter. Känn mitt på att fyllningen precis stannat
  • Låt kallna helt innan pajen skärs i bitar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar