lördag 11 oktober 2014

Mörkt valnötsbröd (adventsbuffé)

Detta behövs till 1 bröd

5 dl rågsikt
2,5 + 1 dl vetemjöl
1 dl krossat bovete eller rågkross
1 tsk bikarbonat
1,5 tsk bakpulver
1 påse valnötskärnor
5 dl filmjölk 3%
1 dl mörk sirap
smör och mjöl till avlång 2-liters brödform

Gör så här
  • Sätt ugnen på 150 g
  • Blanda rågmjölet mycket noga med 2,5 dl vetemjöl, bovete eller rågkross, bikarbonat, bakpulver och nötter.
  • Rör ner filmjölken och sirapen och blanda allt väl, gärna med degkrokar.
  • Tillsätt lite mer vetemjöl. Degen ska vara ganska fast, men en aning kladdig på ytan.
  • Smöra och "bröa" formen med lite kross och lite vetemjöl. Skeda upp degen i formen och jämna till ytan med mjölad hand
  • Grädda på nedersta falsen i två timmar
  • Låt brödet svalna och förvara det sedan i påse. Efter ett dygn går det fint att skära mycket tunna skivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar