söndag 24 augusti 2014

kyckling- och krabb-gratäng

Här kommer ett gammalt beprövat typiskt 70-talsrecept. På den tiden slängde man allt som oftast ner lite av varje i en gratängform, spritsade potatismos runt, på med en gratängsås och sedan gratinering i ugnen. Stabbigt och gott...åtminstone ibland.
 I den här gratängen samsas kyckling och krabba.

Detta behövs för 4 portioner

1 grillad kyckling
1 burk salladskrabba
10 potatisar
2 äggulor
2 dl kycklingbuljong
skaldjursspadet
2 dl grädde
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
ev 1-2 msk portvin
ev lite redningsmjöl
3 dl riven ost

  • Gör så här. Rensa kycklingen och skär köttet i mindre bitar
  • Läggköttet i botten av en smord gratängform
  • Öppna krabburken och häll spadet i en liten skål
  • fördela krabban över kycklingköttet
  • Skala och koka potatisen mjuk
  • Blanda med salt, peppar, lite vätska samt 2 äggulor och spritsa runt formens kant.
  • Gör en gratängsås på grädden, krabbspadet och buljongen. Smatstt med salt, peppar, portvin och lite pressad vitlök. Eventuellt kan såsen redas något med vitt redningsmjöl. Häll såsen över köttet och strö över den rivna osten
  • Gratinera i 220 g-250 g tills rätten fårr fin färg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar