lördag 23 augusti 2014

Glasspaj med hjortron

Som norrlänning längtar jag alltid så här års efter att mumsa på hjortron, Särskilt i form av hjortronsylt. Jag brukar hetta upp den lite snabbt och servera tillsammans med vaniljglass. Men idag blir det i en glasspaj, ett gammalt favoritrecept jag gjort många gånger, och som alltid uppskattas av mina gäster. I bland har jag tagit annan sylt t ex hallonsylt eller jordgubbssylt. Men idag blir det hjortron!

Det här behövs

Till pajdegen

 1 dl hasselnötter eller mandel (kanske kan man i stället använda hasselnötsmjöl som finns numera?)
2 dl vetemjöl
1 msk socker
100 g smör

Till fyllningen
3 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk socker
1,5 dl hjortronsylt

Garnering
1-2 dl hjortron (finns frysta att köpa om ni inte plockat egna färska). Man kan ju också garnera med lite sylt och mörk choklad

Gör så här:
  • Hacka nötter/mandel i matberedare och blanda med mjöl och socker. Finfördela smöret i blandningen. Arbeta ihop till en deg.
  • Kavla eller tryck ut degen i en pajform ca 24 cm
  • Nagga pajskalet och grädda i 225 g 10 minuter
  • Låt kallna
  • Vispa grädden och rör i äggulor och socker i grädden.
  • Rör i sylten
  • Häll smeten i pajskalet
  • Täck med plastfolie
  • Låt stå i frysen minst 4 timmar
  • Ta fram 30 minuter innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar