lördag 23 augusti 2014

Renskavsgryta från Nikkaluokta

Jag har "same-vecka". Jag har en stor del av mina rötter i Lappland, och just nu har jag en hook på att lära mig mer om samisk kultur. Jag har därmed också blivit inspirerad till att laga något av renkött. Det blir en renskavsgryta från Nikkaluokta som jag googlat fram.

 



Till 8 personer behövs (men jag halverade receptet)

2 pkt renskav (fryst)
2 gula lökar
200 g svamp (Jag använde lite torkade trattkantareller som blötlades en stund, + 2 krm pulvriserade dito som jag har i en burk)
5 msk smör
2 msk mjöl
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 tsk timjan (färsk från balkonglådan)
20 krossade enbär (skippade jag)
2 msk chilisås
1 msk senap (tog vanlig Slotts original)
1 dl svag buljong eller svampspad från burk (Jag tog lite grönsaksbuljong)
1/2 dl lingonsylt
1 msk soja
1 dl mjölk
2 dl grädde/mellangrädde (jag tog vanlig grädde)

Gör så här
  • Hacka löken och svampen och bryn dem i hälften av smöret. Lägg sedan i en gryta
  • Stek skavet i resten av smöret. Vänd hela tiden "klumpen" och skav av med stekspaden. Lägg i grytan.
  • Strö över mjölet och rör om noggrannt
  • Häll i resterande ingredienser FÖRUTOM GRÄDDEN. Koka i 5 minuter.
  • Häll nu i grädden och koka ytterligare i 5 minuter.
  • Strö över lite persilja
  • Servera med pressad potatis eller ris samt lingonsylt eller bärgelé samt en grönsallad.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar