söndag 24 augusti 2014

Linnéas grönsakspaj - speciale

Sensommaren 2002 åkte jag med tre tjejkompisar upp en helg till min stuga i Norrland. Vi hade ett underbart väder, solade, badade, pratade och åt gott. Efter 5 timmars bilresa var vi framme och Linnéa dukade upp en färdigpreparerad lunch bestående av denna goda paj förgylld med lite kallskuret kött och till detta var sitt glas svalt gott vin. Härliga minnen.

Detta behövs
Magert skal
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
50 gram smör eller margarin
1 dl kesella

Fyllning
200 g purjolök
250 g purjo
250 g bladspenat
1 dl hackad persilja
1-2 klyftor vitlök
salt och peppar

Äggstanning
4 ägg
3 dl 3% mjölk
3 dl grovt riven ost 28%, gärna med lite smak.
paprikapulver

Gör så här
  • gör en pajdeg som du låter vila i kylen ca 30 minuter
  • kavla och tryck ut den i smord form. Nagga med en gaffel. Grädda i 200 g i 10-15 minuter.
  • skiva purjon och skär grönsakerna i mindre bitar
  • Fräs ihop allt i lite olivolja tillsammans med vitlök och kryddor. Låt det vätska av sig.
  • Vispa ihop ägg, mjölk och ost samt kryddor
  • Lägg grönsaksblandningen i det förgräddade skalet
  • häll över äggsmeten
  • Grädda pajen ca 30 -40 minuter. Känn av med en gaffel att pajen är klar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar