söndag 24 augusti 2014

Svärmors rullrån

Tänker ibland med saknad på de goda rullrån som min svärmor brukade baka. Eftersom hon visste att jag älskade dem, köpte hon mig ett rullråns-järn. Jag använde det en gång! Det var så bökigt. Jag vet inte om jag har järnet i behåll. Jag tror det kan ha försvunnit i samband med skilsmässan precis som plättlaggen. Men om jag någon gång hittar det i nån gömma, så ska jag absolut göra en omgång rullrån. Då kommer jag behöva detta recept som jag alltså fått av min kära svärmor Gunhild.
En rolig anekdot är att när min pappa skulle fylla 60 frågade Gunhild mig vad hon skulle köpa i present till honom. Mitt förslag var, baka en låda rullrån!. Det var pappas absolut bästa födelsedagspresent.

Detta behövs
ett rullråns-järn (litet, platt, runt, dubbelt dvs typ som gamla våffeljärn såg ut och som som användes på järnspisar.
250 g smör
3 dl strösocker
1.5 tsk vaniljsocker
7 dl vetemjöl
5 ägg
1 tsk malen kardemumma.

Gör så här
  • Rör smör och socker vitt och pösigt
  • tillsätt ett ägg i taget och rör jämnt
  • Blanda mjöl och kardemumma
  • Rör ner mjölblandnngen i smeten
  • Värm järnet på spisen
  • Pensla gärna med smält smör innan gräddningen
  • lägg lite smet i järnet
  • tryck försiktigt ner locket
  • Grädda ca 1/2 minut på var sida
  • lyft ur det med en stekspade och rulla ihop det medan det är varmt.
Svärmor hade konstruerat et eget litet verktyg av träpinnar som såg ut som en slags tång. Jag tänker mig typ två sushipinnar ihoptejpade i ena änden. Dessutom använde hon vita bomullsvantar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar