lördag 23 augusti 2014

Mallorquinsk bondsoppa

Jag åt denna soppa för många herrans år sedan i samband med ett besök på den mallorcinska landsbygden. När jag kom hem till Sverige, försökte jag hitta något recept som kunde likna denna soppa. Jag bläddrade runt i olika kokböcker men icke sa Nicke. Detta var långt före googlandets tid. Så en vacker dag, stod jag i systemkön med min nummerlapp och väntade på min tur (ja det var länge sedan, lååångt före självplocket). Jag stod och bläddrade i systemets egen inspirationstidning och plötsligt föll ögonen på ett recept med rubriken " Mallorquinsk bondsoppa". Det blev snabba ryck hem för att provlaga receptet...och tänk min egen tillagade soppa smakade lika gott som matminnet från Mallorca många år tidigare.

Det här behövs:

2 purjo i bitar
1 hel vitlök, dvs en massa vitlöksklyftor i bitar.
persilja
1 knippe färsk hackad spenat'olivolja
4-5 dagsgamla bondbrödsskivor
2 gula lökar i klyftor
2 tomater i bitar
1 knippe mangold - hackad
1/2 kålhuvud i strimlor
1/2 blomkålshuvud i små buketter
salt och svartpeppar

Gör så här:
  • Stek lök, tomater, purjo och vitlök tills de blir mjuka
  • flytta över till en stor kastrull
  • tillsätt övriga grönsaker och häll i vatten så att det täcker alla ingredienser
  • Salta och peppra
  • Låt puttra 5-8 minuter
  • Häll över soppskyn i en stor soppskål, helst av lera
  • Lägg hälften av grönsaksblandningen i soppskålen
  • lägg brödskivorna ovanpå och därefter resten avgrönsakerna
  • låt dra ca 5 minuter
  • soppan skall vara av gytkaraktär
  • Ätes med kniv, gaffel och sked
  • Servera gärna ett enkelt spanskt rödvin till för festkänsla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar