söndag 24 augusti 2014

Mamma Gunvors nunnor

Min mormor var utbildad finbagerska. En finbagerska bakade inte matbröd utan stod för bakandet av kakor och bullar. Innan mormor Signe gifte sig, drev hon ett litet café tillsammans med sin kusin. Edit. Min mamma var ingen finbagerska. Hon var mer den effektiva typen som passade på att baka allt på en gång typ en omgång bullar och 5 sorters kakor. Tyvärr blev mammas resultatet ganska långt ifrån mormors, snabbt men mindre fluff.
Mamma hade dock några sorters kakor som blev sjukt goda. Det var en sorts syltkakor med glasyr samt även dessa nunnor. Jag har aldrig gjort dem själv...men det ska nog bli av någon dag. Då ska jag njuta och tänka tilbbaka på goda tider när både mamma och mormor fanns hos mig.

Detta behövs
150 g smör eller margarin
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
2 dl mandel
3+2 äggvitor
1 dl vetemjöl

Glasyr
2 dl florsocker, 1 msk snabbkaffe 1,5 msk vatten.
  • Bryn smör eller margarin tills det blir ljust guldbrunt och låt det svalna.
  • Mal mandeln (eller köp färdigmald eller kör i matberedare) Ett gammalt recept det här!
  • Blanda florsocker, vaniljsocker, mandel och 3 ovispade äggvitor.
  • Rör smeten kraftigt i några minuter
  • tillsätt margarinet och mjölet
  • Vispa de sista 2 äggvitorna till vitt skum
  • Blanda i äggviteskummet i smeten.
  • Fyll smeten i små välsmorda och mjölade bakelseformar. (som sagt gammalt recept, nu finns det pappersformar, men välj den mindre sorten)
  • Grädda i medelstark värme 175 g i 12-15 minuter
  • Låt kakorna svalna något innan de stjälps upp
  • Blanda florsocker och snabbkaffe samt tillsätt vattnet. Rör glasyren smidig.
  • pensla glasyr över kakorna.
  • låt stelna
  • Koka en kopp kaffe och njut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar