söndag 24 augusti 2014

Svägerskan Lottas porterstek

Ofta när vi kom på helgbesök till svägerskan Lotta bjöds vi på en riktigt vällagad god porterstek. När jag lagar denna stek tänker jag på många fina familjesammankomster där kusinerna lekte och vi vuxna pratade och skrattade samt förstås njöt av den goda maten.

Detta behövs
ca 1,5 kg benfritt nötkött tex fransyska, bog eller högrev.
1 flaska=33 cl porter
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
10 torkade enbär
8 svartpepparkorn
1 msk torkad rosmarin (jag brukar skippa den, eller ta mycket lite)
2 lökar
1 morot

Sås
8 dl spad från steken
2 dl grädde
5 msk vetemjöl

Gör så här
  • Koka upp porter, saft, soja, kryddor samt lök och skivad morot i en kastrull som ska kunna rymma köttet. Dock ska köttet ligga trångt, så kokspadet når halvvägs upp på köttet.
  • Torka av köttet och lägg ner det i grytan
  • koka i 30 minuter under lock
  • vänd köttet och stick in en termometer
  • koka tills termometern visar 72 grader.
  • Låt köttet ligga kvar i ca 20 minuter.
  • sila av kokspadet i en bunke och mät hur mycket det är. Späd till 8 dl
  • Vispa ut mjölet i ungfär hälften av grädden till en slät smet
  • Häll spadet, mjölredningen och grädden i en kastrull och koka upp under omrörning och låt puttra några minuter.
  • servera köttet i tunna skivor med såsen, kokt potatis samt kokta morötter, haricote vertes eller andra favoritgrönsaker samt förståss vinbärsgelé av något slag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar