Detta behövs
ca 1,5 kg benfritt nötkött tex fransyska, bog eller högrev.
1 flaska=33 cl porter
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
10 torkade enbär
8 svartpepparkorn
1 msk torkad rosmarin (jag brukar skippa den, eller ta mycket lite)
2 lökar
1 morot
Sås
8 dl spad från steken
2 dl grädde
5 msk vetemjöl
Gör så här
- Koka upp porter, saft, soja, kryddor samt lök och skivad morot i en kastrull som ska kunna rymma köttet. Dock ska köttet ligga trångt, så kokspadet når halvvägs upp på köttet.
- Torka av köttet och lägg ner det i grytan
- koka i 30 minuter under lock
- vänd köttet och stick in en termometer
- koka tills termometern visar 72 grader.
- Låt köttet ligga kvar i ca 20 minuter.
- sila av kokspadet i en bunke och mät hur mycket det är. Späd till 8 dl
- Vispa ut mjölet i ungfär hälften av grädden till en slät smet
- Häll spadet, mjölredningen och grädden i en kastrull och koka upp under omrörning och låt puttra några minuter.
- servera köttet i tunna skivor med såsen, kokt potatis samt kokta morötter, haricote vertes eller andra favoritgrönsaker samt förståss vinbärsgelé av något slag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar