lördag 30 augusti 2014

mammas godaste köttbullar

Det här är mitt "mammas köttbullar-recept" (alla har väl sitt eget?) som ger lite extra goda köttbullar och med riktigt god gammeldags köttbullesmak.

Det här behövs
5 hg nötfärs
1/2 - 1 gul lök
0,75 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1 ägg
1 dl grädde
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
Äkta smör för stekning

Gör så här
  • blanda ströbröd och mjölk och låt stå ca 10 minuter.
  • finhacka den gula löken och stek den på svag värme i smör ca 10 minuter till den blir blank och genomskinlig, obs inte bränd
  • blanda färs ströbröd salt och peppar, lök, ägg och grädde till en smet. Rör inte för länge
  • skölj händerna och rulla små fina köttbullar  och lägg dem på en vattensköljd skärbräda
  • stek i omgångar ca 15 köttbullar per omgång.
  • TIPS stek först en liten platt bit av smeten för att smaka av
Ibland skippar jag gula löken och pressar i stället ner en färsk bitlöksklyfta i köttbullssmeten, kanske också/eller riven ingefära. Särskilt i samband med att köttbullarna serveras på ett buffébord

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar