lördag 23 augusti 2014

Västerbottenpaj

Fortfarande kräfttider...och till dem serveras på klassiskt vis en god västerbottenpaj.

Det här behövs
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten
225 g dvs ca 6 dl riven västerbottenost
3 ägg
1 dl matlagningsgrädde
1 krm svartpeppar
ev lite salt

garnering:
1 dl creme fraiche
100 g löjrom
gräslök
grovmalen svartpeppar

Gör så här:
  • Rör smör och mjöl i en matberedare till en smulig massa
  • tillsätt vatten och kör hastigt till en deg
  • tryck ut i en pajform 24 cm
  • ställ kallt i 15 minuter
  • nagga med en gaffel
  • förgrädda i 225 g ugn i 10 minuter
  • Vispa ihop ägg och grädde salt och peppar
  • blanda i den rivna osten
  • Bred ut smeten i pajskalet
  • grädda i 20 minuter tills pajen får fin färg
  • låt svalna
  • garnera till serveringen med klickar av creme fraiche, löjrom och gräslök samt lite grovmalen svartpeppar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar