lördag 30 augusti 2014

Tomat och skinkpaj samt spenatpaj med rökt lax (adventsbuffé)

varje paj ger ca 12 bitar

Detta behövs till varje pajskal

3 dl vetemjöl
1 msk finriven parmesan
125 g smör
2-2,5 msk iskallt vatten

Gör så här
  • Blanda mjöl, parmesan och smör till en grynig massa, gärna i matberedare.
  • Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg
  • vila 30 min
  • Tryck ut i en pajform och nagga med en gaffel
  • grädda i 200 g 10 minuter
Börja med tomat och skinkpajen

Här behövs
2 ägg
1 dl vispgrädde
1 msk tomatpure
3 hg finhackad skinka eller kalkon
3 krm malen svartpeppar
salt och peppar
  • Bred ut skinkan/kalkonen i pajformen
  • Strössla över 1 dl gratängost
  • Vispa ägg med vispgrädde, tomatpuré och kryddorna
  • häll i formen
  • grädda lågt i ugnen i 35-40 minuter i 200 g
Spenatpajen med rökt lax

1 liten purjo
smör salt och peppar
100 g färsk spenat
3 hg lax, rökt benfri
1 dl gratängost
2 ägg
 1 dl viapgrädde
3 krm salt
3 krm citronpeppar
  •  Ansa purjon och strimla den fint. Låt mjukna i stekpanna med lite smör. Salta och peppra. Grovhacka spenaten och vänd ner purjon. Låt svalna på tallrik
  • skär laxen i små tärningar
  • blanda med lök och spenat
  • Bred ut i pajskalet och strössla över osten
  • vispa ägg, gädde, salt och citronpeppar och häll i formen
  • Grädde nere i ugnen 35-40 min i 200 g.
  • Låt kallna
Skär varje paj i ca 12 bitar när de svalnat. Varva varannan på ett stort fat...eller servera pajerna direkt i tillagningsformarna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar