söndag 24 augusti 2014

Morotskaka

1983 jobbade jag på en arbetsplats, där vi hade en städerska, vars namn jag har glömt men jag minns att hon hade ett finskklingande namn. Det spelar ingen roll i sammanhanget,men en dag kom hon in till mig och min arbetskamrat och bjöd oss på en supergod kaka med väldigt otippade ingredienser. Det var första gången jag åt en morotskaka. Kvinnan skulle absolut ha oss att gissa vad kakan innehöll. Hon fnissade förtjust när vi inte kunde komma på de rätta ingredienserna. När vi fick höra att den innehöll morötter och mjukost tappade vi faktiskt hakan. Vi tiggde till oss receptet och även vi bakade kakan och bjöd häpna kompisar och familj på den oväntade kakan. Det dröjde inte länge, så började kakan dyka upp även på caféer.  Idag tillhör den standardsortimentet på alla caféer.

Här är originalreceptet jag fick 1983. Inom parantes är måtten enligt ett annat morotskakarecept jag har i gömmorna

Detta behövs

4 ägg
6 dl rivna morötter (350 gram)
2 dl matolja utan smak (2,25)
4 dl vetemjöl (4,5)
4 dl socker (4,5)
2 tsk bakpulver (1 tsk)
2 tsk bikarbonat (1 tsk)
1 tsk vaniljsocker (utgår)
2 tsk kanel (1 tsk)
1 tsk salt

Glasyr
100 g philadelphiaost
100 g mjukt smör (25 gram)
3,5 dl florsocker (2,5)
2 tsk vaniljsocker (1)

Gör så här
  • Sätt ugnen på 150g (175 grader)
  • vispa ägg, morötter och olja poröst
  • blanda resten av ingredienserna tillsammans, och häll sedan ner blandningen i äggsmeten
  • grädda mellan 50-60 minuter.
  • Vispa ihop osten med de övriga ingredienserna till glasyren och bred över den kalla kakan.
Garnera gärna med orange strössel och lite citronmeliss alternativt gör små morötter av marsipan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar