söndag 24 augusti 2014

Finsk svampsallad

Som boende i Stockholmstrakten har jag under årens lopp åkt oräkneliga antal gånger med Finlandsfärjorna till Åland, Åbo, och Helsingfors. Många av dessa gånger har jag ätit smörgåsbord ombord. Där brukar finnas en himmelskt god finsk svampsallad, som jag länge försökte hitta receptet till. Glad blev jag när Lotta Brinck i DN-köket levererade receptet...ja det är många år sedan nu.  Lotta berättar att en äkta finsk svampsallad består egentligenav bittra riskor som kokats länge och saltats in. Hennes recept är lite fusk eftersom hon använder höstens första kremlor och soppar och struntar i insaltningen. Själv använder jag champinjoner vilket jag tror att även Finlandsfärjorna gör.
Servera svampsalladen på en bit finskt rågbröd och/eller tillsammans med skinka och grönsallad. Fin liten rätt att ha med på ett buffébord.


Detta behövs
1,5 liter rensad svamp eller 300 g färska champinjoner
2 tsk salt
1 liten rödlök
2 dl gräddfil eller smetana (rysk sur grädde) (man kan också blanda 0,5 dl vispad grädde med 1,5 dl mager kesella)
1 krm svartpeppar

Gör så här
  • Rengör svampen noga från sand och barr. Skölj eventuellt och låt rinna av i durkslag
  • Skär svampen i stora bitar
  • Lägg i kall stekpanna och häll på 2 dl vatten
  • Lägg på lock och sätt på högsta värmen
  • Låt koka 5-10 minuter
  • låt svalna
  • Blanda svampen med salt och låt stå någon timme. Kolla att svampen smakar salt.
  • Skala och finhacka löken
  • blanda gräddfill, hackad lök och svartpeppar
  • krama ur det mesta kokspadet från svampen och finhacka den
  • Rör snabbt ihop gräddfilsblandningen med svampen. Smaka av med salt och peppar

1 kommentar:

  1. Bra recept, som jag håller mig till - men godast blir det allt med skogsriskor.

    SvaraRadera