söndag 23 september 2018

Bovetegröt med fikon, päron och tahini och andra gröttips

Varmt, gott och lyxigt - gröt tillhör en av de trendigaste frukostarna just nu. I Köpenhamn finns världens första grötbar, där man serverar gröt i alla de former, både som frukost, lunch och middag. De har också gett ut kokboken Grød!

Detta behövs:

  • 80 g helt bovete eller 1 dl kokt
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm malen kanel
  •  1/2 krm flingsalt
Topping:
  • färska fikon
  • päron
  • hasselnötter
  • tahini
  • honung
  • valfri mjölk
Gör så här:
  • Koka bovete enligt anvisningarna på förpackningen, ca 15 min
  • Häll av ev överflödigt vatten
  • krydda med vaniljpulver och kanel samt flingsalt
  • toppa gröten medfärska fikon, päron, hasselnötter, en klick tahini, lite honung och kall mjölk

Havregrynsgröt kan kompletteras med bovete, havrekli, quinoa, eller råris. Det blir lite olika konsistens beroende på vad man väljer att blanda i. Servera gärna med havremjölk, skummad mjölk eller en klick yoghurt.

5 favvotoppingar:
  • jordnötssmör eller tahini
  • frukt, sylt, bär, gärna chiasylt, se separat recept
  • honung eller agavesirap
  • hela eller krossade nötter och frön
  • granola, müsli
Kolla gärna efter recept på bakad gröt (baked Oats), lyxig gröt som är en härlig kombo av gröt och bärpaj

Fler gröttips:

  • koka gröten på både mjölk och vatten eller bara mjölk
  • mosa ner en banan i gröten innan servering
  • rör ner ett ägg när den nästan är klar
  • tillsätt lite kokosolja eller chiafrön
  • servera med keso eller yoghurt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar