onsdag 12 september 2018

Julens prinskorv - bäst i test

Jag tycker det är så gott med korv, men köper aldrig hem det. Maken äter inte korv över huvud taget. Jag brukar passa på att äta någon korv då och då när vi är på våra ständigt återkommande kryssningar på Royal Caribean eller Celibrity Cruises. Där har de riktigt god korv, saftig och med hög kötthalt.

Runt jultid är vi alltid hemma, och tankarna går till att visst vore det gott med lite stekt prinskorv till jul. Det behöver inte vara just på julafton utan passar vilken vardag som helst i december.

Hemmets Journal gjorde en "bäst i test" på prinskorv förr julen och kom fram till att den godaste korven blev Ernst prinskorv. Motiveringen löd "Välformade små korvar med klassisk tydlig prinskorvsmak. Lagom peppriga och salta med en perfekt "tuggig" konsistens. Den fick 5 stjärnor

2:a kom Ängavallen "smakar det så kostar det. Korvar av Ängavallens hälsokött av nöt och gris. De har en fin köttsmak och perfekt konsistens, om än en lite speciell grå färg. Vi saknar dock den klassiska prinskorvssmaken. Korvar med gott samvete. Den fick 4 stjärnor. Den är också väldigt mycket dyrare än 2:an

Jag får hålla utkik efter Ernst korv till julen!

Hemmets journal tipsade också om en helt vegetarisk "prinskorv", kallas för Vego-prinsar.Den kommer från Anamma och är baserad på sojaprotein. Den är både vegansk och glutenfri.

Prinskorven är i princip en kort variant av Wienerkorven. Man vet inte exakt hur prinskorven fått sitt namn. Jan-Öjvind Swahn skrev i sin "Mathistoriska uppslagsbok" att "Siskonkorvar är ett gammalt ord för små korvar som vi idag kallar prinskorvar. Eftersom korvarna brukade hänga ihop i långarader, kallades de också för syskonkorvar. Det har nog inte med släktskap att göra utan kommer från franskan "saucisse" som betyder korv. Tänker på engelskans "sausage". Första gången som ordet "prinskorv" omnämns är i Hagdahls kokbok från slutet av 1800-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar