Häromdagen läste jag ett recept på potatisbullar och blev faktiskt lite sugen på att pröva på att lika till några sådana. Organisationen "Svensk potatis" driver sajten "Potatis i tiden"där alla potatisälskare kan hitta inspiration. Man lägger upp moderniserade recept från gamla kokböcker, för att nya generationer ska upptäcka denna vår kulturväxt.
Potatisens historia sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden då indianerna i Anderna odlade 100-tals olika sorter av potatis. Spanska erövrare, hade med sig potatisplantor tillbaka till Europa. Under 1700-talet drabbades Europa av flera återkommande år med hungersnöd, och potatisen blev räddningen när andra delar av skörden slog fel.
Jonas Alströmer gjorde en pionjärinsats på 1700-talet för att sprida odlingen av potatisen i Sverige.
Receptet på potatisbullarna nedan kommer ursprungligen från "Hemmets stora kokbok" utgiven 1929, och artikeln jag läste allt detta i hämtade jag från lokaltidningen där jag bor.
Potatisbullar
4 portioner
Det här behövs:
500 g kokt kall skalad potatis
50 gram matfett
1 äggula
2 krm salt
1 äggvita
Till panering:
1 dl ströbröd eller panko
Till stekning: matfett
Gör så här:
- Riv potatisen
- Blanda potatis, matfett, äggula och salt
- Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner i potatissmeten
- forma smeten till runda bollar och platta till dem
- vänd biffarna i ströbröd/panko
- låt matfettet bli ljusbrunt i en stekpanna och stek biffarna gyllenbruna i matfettet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar