onsdag 12 september 2018

Potatisbullar

Potatisbullar var ett stående inslag i matbespisningen i skolan. Då tyckte jag att det var "sådär". Det var ingen maträtt som lagades hemma hos oss.

Häromdagen läste jag ett recept på potatisbullar och blev faktiskt lite sugen på att pröva på att lika till några sådana. Organisationen "Svensk potatis" driver sajten "Potatis i tiden"där alla potatisälskare kan hitta inspiration. Man lägger upp moderniserade recept från gamla kokböcker, för att nya generationer ska upptäcka denna vår kulturväxt.

Potatisens historia sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden då indianerna i Anderna odlade 100-tals olika sorter av potatis. Spanska erövrare, hade med sig potatisplantor tillbaka till Europa. Under 1700-talet drabbades Europa av flera återkommande år med hungersnöd, och potatisen blev räddningen när andra delar av skörden slog fel.

Jonas Alströmer gjorde en pionjärinsats på 1700-talet för att sprida odlingen av potatisen i Sverige.

Receptet på potatisbullarna nedan kommer ursprungligen från "Hemmets stora kokbok" utgiven 1929, och artikeln jag läste allt detta i hämtade jag från lokaltidningen där jag bor.

Potatisbullar
4 portioner

Det här behövs:

500 g kokt kall skalad potatis
50 gram matfett
1 äggula
2 krm salt
1 äggvita

Till panering:
1 dl ströbröd eller panko

Till stekning: matfett

Gör så här:


  • Riv potatisen
  • Blanda potatis, matfett, äggula och salt
  • Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner i potatissmeten
  • forma smeten till runda bollar och platta till dem
  • vänd biffarna i ströbröd/panko
  • låt matfettet bli ljusbrunt i en stekpanna och stek biffarna gyllenbruna i matfettet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar