För två år sedan bjöd vi hem ett antal vänner till nyårsafton. Jag hade hittat en hel meny i en tidning, som jag kopierade totalt. Det var en underbar oxfile-rätt, med spännande sås och andra tillbehör. Det var första gången jag hörde talas om Flower sprouts. Jag hade ingen aning om vad det var, och det fanns inte att köpa i vår mataffär. Några veckor senare, när jag var på Ica och handlade, såg jag att de gjorde reklam för Flower sprouts. Det är en kålsort som framodlats som en korsning mellan brysselkål och grönkål. Den kommer ursprungligen från England runt 2010 och till Sverige 2014. Den ligger ide kylskåp som i allafall vår Ica-affär har till vissa gröna varor, metadels kål, sallader och spenat....så titta där!
Kålen är riktigt vacker i grönt och lila. Den har en lätt nötig smak och är som godast stekt i lite smör och med lite salt på.
På svenska säger man brysselkålsblomma! Det låter väl fint!
Brysselkålsblomman odlas från mitten av november till februari, men går att hitta i butik mellan oktober och mars
Kålen ska ha spänst och bladen ska inte hunnit mjukna för bästa resultat
De ska förvaras på kallaste platsen i kylen dvs max 4 grader. Hantera den försiktigt både i affären, i påsen hemma och i grönsakslådan, eftersom den lätt får tryckskador.
Kål överlag är väldigt nyttigt. Mycket vitaminer och mineraler samt även c-vitamin, folsyra, kalcium och järn.
Hur lagar man då till Brysselkålsblomman?
Man börjar med att skölja dem väl, och låter dem rinna av i ett durkslag. De mår bäst av att stekas hastigt i lite smör, för att inte förlora sin spänst. De går också fint att förvälla eller ugnsrosta, eller så plockarman bladen och äter dem råa i en sallad med lite olivolja och citron eller en senapsvinägrett.
Ugnsrostade passar de fint ihop med basilikapesto, lite riven lagrad ost eller bara som de är.
Många andra goda kålsorter mår bra av att stekas långsamt i smör och lite olja på svag värme. Då släpper kålen ut sitt socker och blir mör och välsmakande.
Informationen har jag fått via Icas tidning Buffé nr 12 2017
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar