onsdag 12 september 2018

Bubblor som bubblor

Champagne får bara de viner kallas som kommer från Der franska området med samma namn.

Franska mousserande viner utanför området får vackert nöja sig med att kallas Crémant, även om de tillverkas på samma sätt enligt Champagnemetoden, där vinet får jäsa en andra gång i flaskan

Likadant är det för spanska Cavan som görs på liknande vis

Italiensk Prosecco däremot skiljer sig genom att vinet endast jäser på tank och sedan tappas på flaska.

Området Franciacorta är något av Italiens svar på Champagne. Franciacorta-vinerna görs också enligt Champagnemetoden

Druvsorter, lagringstider och regler skiljer sig också åt mellan olika mousserande drycker

Bra bubblor - 10 säkra Nyårskort

1 Prosecco: Mionettto Brut 7749 Italien 89 kr
2 Cava: Blanc de Noirs 7610 eko Spanien 109 kr
3 Cap Classique Boschendal Brut 7889 Sydafrika 105 kr
4 Crémant: Langlois Brut 7404 Frankrike 139 kr
5 Spumante: Rotari Blanc de Blancs 77158 Italien 139 kr
6 Crémant: Clotilde Davenne 7725 Frankrike 149
7 Franciacorta: Monte Rossa Flamingo Rosé 7615 Italien 189 kr
8 Champagne: Vve Fourny & Fils Premier Cru 2739 Frankrike 299 kr
9 Champagne: Bollinger Special Cuveé 7418 Frankrike 459 kr
10 Alkoholfri: Rickard Juhlin Blanc de blancs 1979 frankrike 89 kr


Artikel från Buffé nr 12 2017


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar