onsdag 12 september 2018

Matjes med rödbetor och brynt smör

Matjessill är nog min favorit av sillarna. Jag tycker att det här receptet, som jag hittade i Hemmets Journal låter så gott. Just kombinationen sill, potatis, rödbetor, gräslök och ägg...och brynt smöööör... plus såsens ingredienser med gräddfil, senap och dill. Och så knäckebröd och lagrad ost därtill. Mums. Riktigt god sommarmat

Detta behövs för fyra:


  • 2 burkar hela matjesfiléer a 200g
  • 8 medelstora potatisar
  • 6 små rödbetor
  • 50 g blandad sallad
  • 4 hårdkokta ägg
  • 50 g smör
  • 1 dl hackad gräslök
Dressing

  • 3 dl gräddfil
  • 2 tsk skånsk grovkornig senap
  • 2 msk hackad dill
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 dl fint tärnade rädisor
  • salt
Gör så här

  • Blanda ingredienserna till dressingen
  • Koka potatis oc rödbetor mjuka i saltat vatten var för sig. Låt lite av rödbetornas rotspets och blast vara kvar under kokningen.
  • spola rödbetorna under kallt vatten och gnid bort skalet medan de är varma
  • skär potatis och rödbetor i skivor
  • låt sillen rinna av och skär i bitar
  • lägg upp grönsalladen och fördela potatis, rödbetor och sill över
  • lägg på ägghalvorna
  • smält smöret så att det blir svagt brunt
  • Häll det över sill, potatis och rödbetor
  • strö över gräslöken och servera med dressingen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar