Det här tar väldigt lång tid att laga, men blir galet gott!!
Tillagningstiden är 15 timmar, men matlagningen sköter sig själv i ugnen i 10-12 timmar.
Detta behövs till 4 portioner
Tjälknölen
- 800 g fryst älgstek
- 1 liter vatten
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl salt (ja faktiskt)
- 1/2 kruka timjan
- 7 enbär
- 5 svartpepparkorn
- 3 lagerblad
- 1/2 dl honung
Viltskysåsen
- 2Charlottenlökar
- 1/2 vitlöksklyfta
- 1 äpple I bitar
- 15 gram smör
- 1 msk honung
- 1 msk rödvinsvinäger
- Kryddorna från saltlagen
- 2 dl rödvin
- 3 dl kalvbuljong
- 1 msk maizenamjöl
- 2 msk vatten
- 1/2 citron (saften)
- Salt
Gör så här:
- Sätt in steken direkt från frysen i 75 grader varm ugn. Baka 10-12 timmar tills innertemperaturen är 68 grader
- Koka upp vatten, lök, vitlök, salt, kryddor och honung. Låt SVALNA HELT!
- När steken är uppe i rätt temperatur läggs den varm ner i den kalla lagen och får ligga där minst 4 timmar
- Skiva steken tune vid servering.
- Spara kryddor, lök och vitlök från lage att användas till skysåsen
Gör så här
- Fräs ny lö, vitlök och äpple i smör
- Tillsätt honung och vinäger och låt koka in
- Tillsätt kryddorna från saltlagen samt vinet
- Koka ner till ca hälften
- Tillsätt buljongen och koka tills 2/3 kvarstår
- Red med maizena utförd i vatten
- Smaka av med salt och citronsaft
- Sila skyn
Severa steken med potatisgratäng, viltskysåsen och gelé
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar