tisdag 11 september 2018

Tjälknöl med viltsky

Här kommer ett recept från mitt landskap Medelpad, där jag växte upp. Jag hittade det i vår lokaltidning, men receptet är tydligen tagit ur kokboken Husman - Alla de klassiska rätterna (och några bortglömda) av Stefan Ekengren

Det här tar väldigt lång tid att laga, men blir galet gott!!

Tillagningstiden är 15 timmar, men matlagningen sköter sig själv i ugnen i 10-12 timmar.

Detta behövs till 4 portioner

Tjälknölen

  • 800 g fryst älgstek
  • 1 liter vatten
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl salt (ja faktiskt)
  • 1/2 kruka timjan
  • 7 enbär
  • 5 svartpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 1/2 dl honung
Viltskysåsen

  • 2Charlottenlökar
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 1 äpple I bitar
  • 15 gram smör
  • 1 msk honung
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • Kryddorna från saltlagen
  • 2 dl rödvin
  • 3 dl kalvbuljong
  • 1 msk maizenamjöl
  • 2 msk vatten
  • 1/2 citron (saften)
  • Salt
Gör så här:

  • Sätt in steken direkt från frysen i 75 grader varm ugn. Baka 10-12 timmar tills innertemperaturen är 68 grader
  • Koka upp vatten, lök, vitlök, salt, kryddor och honung. Låt SVALNA HELT!
  • När steken är uppe i rätt temperatur läggs den varm ner i den kalla lagen och får ligga där minst 4 timmar
  • Skiva steken tune vid servering.
  • Spara kryddor, lök och vitlök från lage att användas till skysåsen
Gör så här

  • Fräs ny lö, vitlök och äpple i smör
  • Tillsätt honung och vinäger och låt koka in
  • Tillsätt kryddorna från saltlagen samt vinet
  • Koka ner till ca hälften
  • Tillsätt buljongen och koka tills 2/3 kvarstår
  • Red med maizena utförd i vatten
  • Smaka av med salt och citronsaft
  • Sila skyn
Severa steken med potatisgratäng, viltskysåsen och gelé

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar